Külföld

12 órás tűzszünet lépett életbe Ukrajnában, hogy elmenekülhessenek a civilek

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 12:33

Hat városnál hagyják, hogy el tudjanak menni a harcok elől a helyiek. 

Az ukrán és az orosz hadsereg megegyezett egy 12 órán tartó tűzszünetről, hogy hat városból is el tudjanak menekülni a civilek humanitárius folyosókon keresztül – jelentette be szerdán az ukrán kormányfő-helyettes. Irina Verescsuk elmondása szerint az ideiglenes tűzszünet helyi idő szerint reggel 9 órától este 9 óráig tart.

Az ukrán hadsereg reggel még csak annyit közölt az orosz javaslattal kapcsolatban, hogy „nehéz hinni az országfoglalóknak”. Korábban az orosz hadsereg egységei a menekülő civileket is lőtték.

A megegyezés értelmében biztonságban tudnak távozni a polgári lakosok egyebek mellett az ország délkeleti részén található, és napok óta körbezárt Mariupol és Volnovaha városokból, valamint az északkeleten, az orosz határ közelében lévő Szumiból. Emellett az ukrán főváros környékén több településről is a támadás veszélye nélkül tudnak Kijevbe utazni az ottani lakosok – közölte Verescsuk.

A Reuters brit hírügynökség Szumi polgármesterére hivatkozva közölte, hogy a városból már el is kezdtek autókkal menekülni az emberek. Egy nappal korábban már több ezer embernek sikerült kijutnia onnan – írta a BBC. 

Civilek menekülnek március 8-án Szumi városából. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT


Mariupolból viszont korábban nem sikerült kivinni buszokkal az embereket, mert az ukrán kormány közlése szerint az orosz erők lőni kezdték a kijelölt menekülőútvonalat. 

„Apokalipszis" Mariupolban

Mariupolban már tömegsírokban helyezik el az orosz ostrom alatt meghalt embereket, mert megteltek a temetők, és a városban élelmiszerhiány alakult ki. A BBC-nek egy ukrán képviselő elmondta, hogy a városban már csak nagyjából három napra elég élelme maradtak az embereknek, akik utána éhezni fognak.

A mariupoli civilek kimenekítésére váró buszok. Fotó:Dmytro Smolyenko/Ukrinform/NurPhoto via Getty Images

 

A városban több százezer ember rekedt, áram, víz és fűtés nélkül, és az ott lévő újságírók arról számoltak be, hogy az utcákon holttestek hevernek, az emberek pedig boltokba törnek be élelmiszer után kutatva, és havat olvasztanak, hogy legyen ivóvizük – írta a Guardian. A Nemzetközi Vöröskereszt jellemzése szerint a városban „apokaliptikus” a helyzet.

Nyitókép: Ukrán menekült egy romániai határátkelőnél, 2022 március 5-én. Fotó: Lorena Sopena/Europa Press via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#civilek#tűzszünet#menekültek#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk