Híradó

Az OMV hálás a magyar kormánynak a stratégiai tartalék felszabadításáért

Vorák AnitaVorák Anita

2022. június 12. 17:53

Hét-tíz napi importkiesést lehet kiváltani ezzel, addig az osztrák olajvállalat gondoskodhat az alternatív ellátási rendszerről.

Az ausztriai Schwechatban működik Európa egyik legnagyobb és legmodernebb olajfinomítója, az OMV innen látja el csaknem 200 magyarországi benzinkútját is. A létesítmény április elején karbantartás miatt leállt – most pénteken indították volna újra, de egy balesetben megsérült a fő lepárló. Egyelőre megbecsülni sem tudják, hogy meddig tart a javítás, még csak a károk felmérésénél tartanak – árulta el az RTL Híradónak az OMV csoport szóvivője.

A magyar kormány úgy döntött, hogy felszabadítja stratégiai készleteinek egy részét: 95-ös benzinből 18 millió litert, gázolajból pedig 29 millió litert, hogy a kieső import ne okozhasson gondot. Ezt az OMV-nek vissza kell majd adnia, meghatározott áron. Az osztrák vállalat a megállapodásról részleteket nem árult el, de azt igen, hogy hálásak a magyar kormánynak a stratégiai készlet felszabadításáért.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó az RTL Híradónak azt mondta: a felszabadított mennyiség három napig fedezi a teljes országos fogyasztást. Az OMV által biztosított import mintegy 15 százalékát tette ki a teljes hazai fogyasztásnak, így normál piaci körülmények között 7-10 napos importkiesést lehet kiváltani a stratégiai tartalékból.

Ezt a mennyiséget az OMV csak a magyarországi kútjain árulhatja, vagy olyan partnereinek adhatja át, akik azt Magyarországon értékesítik. A tárolókból kivett üzemanyagot legkésőbb október végéig vissza kell adniuk.

Grád Ottó arra számít, hogy a hatósági árból kizárt külföldi autósok miatt a kereslet is csökkenni fog, az OMV pedig elárulta, hogy a finomítójuk leállása miatt alternatív ellátási rendszer kiépítésén dolgoznak. Szerintük a felszabadított készlettel áthidalhatják azt az időt, amíg ezt megoldják.

#Híradó#Belföld#Gazdaság#omv#olaj#olajfinomító#leállt#kormány#kőolajkészlet#felszabadítás#top hírek

Címlapról ajánljuk