Híradó

7 hónapot kell várni egy urológiai vizsgálatra Szekszárdon, akkor is, ha panasz van

Blaschek KárolyBlaschek KárolyMajor EszterMajor Eszter

2024. május 22. 18:19

7 hónapot kell várni urológiai szakorvosi vizsgálatra a szekszárdi kórházban. Akkor is csak decemberre van időpont, ha valakinek panasza van. A veszprémi kórház urológiáján is baj van, június elsejétől határozatlan ideig nem fogad fekvőbetegeket a kórház. A Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint alapellátási problémák lehetnek az okai annak, hogy ennyit kell várni Szekszárdon egy urológiai vizsgálatra.

Több mint 200 ezer ember orvosi ellátásáért felel a Szekszárdon a Tolna megyei kórház. Nem csak a megyéből, hanem a szomszédos Baranya megye egy részéből is ide kell jönniük a betegeknek.

Már ha kapnak időpontot: a Híradó egyik nézője hívta fel a figyelmet arra, hogy urológiai vizsgálatra már most csak decemberre van szabad időpont. Ezt mondta Híradónknak a kórház egyik dolgozója is, amikor időpontot próbáltunk foglalni.

– December 9.
– Tehát a kórházban december 9-e lenne a következő időpont? És akkor előbb semmiképpen sem?
– Nem, nem sajnos nem tudunk előbb.

Súlyos panaszok esetén a sorban állást javasolta, bár időpont nélkül az sem biztos megoldás szerinte:

„Olyan opció van, hogyha annyira akut a dolog, akkor hogyha a háziorvos ráírta a beutalóra, hogy sürgősségi, akkor ki lehet ott várni a sort, egyébként úgy tudom, hogy nem lehet időpont nélkül menni.”

Más vizsgálatoknál valamivel jobb a helyzet, a Híradó által megkérdezett egyik beteg azt mondta, bőrgyógyászatra 3 hónapra kapott időpontot, egy másiknak viszont mindössze egy hónapot kellett várni egy CT-vizsgálatra.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a problémát az okozhatja, hogy a háziorvosok túl sok beteget küldenek a kórházakba.

Magyarországon nagyon nagy, kiugróan magas az orvos-beteg találkozások száma, és ez részben azért is van, mert az alapellátás nem tud megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtani, és túl sok esetet küldenek az intézményekbe járóbeteg ellátási szintre

– magyarázta a szakember.

A szekszárdi kórházi főigazgatóság a szokottnál hosszabb várakozási időt azzal indokolta, hogy „az utóbbi időben megnőtt az urológiai szakellátásra érkező betegek száma”. Sürgős esetekben nincs várakozás, válaszolták. A hétvégi ügyelet viszont Baranya megye székhelyére, Pécsre került.

Az urológiai ellátással máshol is probléma van. A veszprémi kórház urológiáján a fekvőbeteg ellátás szünetel június elsejétől – erről a Telex számolt be. A portálnak a kórház megbízott főigazgatója ezt „humánerőforrás nehézséggel” magyarázta. Hozzátéve, hogy a kórházak közötti együttműködésnek köszönhetően erre az időre is „biztosított lesz az ellátás”. Ehhez viszont másik városba kell utazniuk a betegeknek.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#kórház#urológia#vizsgálat#szekszárd#várakozás#top hírek

Címlapról ajánljuk