Gazdaság

Milliókat fizet a MÁV a késések miatt az utasoknak

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 15:25

A magyar vasúttársaság nagyvonalú kártérítési gyakorlatot alakított ki, eddig összesen csaknem 7 millió forintot fizetett ki összesen az utasoknak.

Szeptember 30-áig 6,8 millió forint kártérítést fizetett ki a MÁV-Start a vonatkésések miatt – derül ki abból a tájékoztatásból, amelyet a magyar állami vasúttársaság az Mfor közérdekű adatigénylésére adott. 

A MÁV-Start kártérítési kötelességének alapja egy 2021-es uniós rendelet, amely szerint 

  • a menetjegy árának legalább 25 százaléka jár vissza 60-119 perc késés esetén, 
  • míg 120 percen túli késés esetén a kártérítés mértéke legalább 50 százalék kell, hogy legyen. A kötelezettség csak a feláras járatokra vonatkozik.

A vasúttársaságok megállapíthatnak egy bizonyos értékhatárt, amely alatt nem fizetnek kártérítést, ez viszont nem lehet több 4 eurónál. Az utas azonban összevonhatja a késéseket, és ha az ezekből összegyűlt összeg meghaladja a 4 eurós értékhatárt, akkor tarthatja a markát a kártérítésért. A pénzt 1 hónapon belül kell kifizetni.

A MÁV az EU-s előírásnál nagyvonalúbb, ők ugyanis üzletszabályzatukban azt vállalják, hogy már 30 perces késés esetén is fizetnek, illetve a legalacsonyabb kifizetés értékhatárát is a 4 eurós határnál alacsonyabb összegben, 1000 forintban határozták meg.

Szeptember 30-ig 

  • a 30-119 perc késési intervallum esetében 2603 igényre 4,3 millió forintot fizettek ki átalány-kártérítésként, 
  • míg a legalább 120 perces késések miatti 964 igényre 2,5 millió forintot.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTI

#Gazdaság#máv#késés#vonat#kártérítés

Címlapról ajánljuk