Belföld

Népszava: nem csak a késések miatt tiltották ki a magyar vonatokat Nyugat-Európa egyes részeiből

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 30. 9:37

A MÁV uniós szabályt sérthetett, mielőtt elvágták Nyugat-Európától.

Uniós szabályozást sértett a MÁV a Budapest–Bécs vonalon kezdett építési munkálatokkal – mondta el a Népszavának Spohn Márton, a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke. A közlekedési szakértő kijelentette:

A MÁV szinte egyik napról a másikra megkezdett pályafelújítása a vonatkozó uniós szabályozásnak gyakorlatilag minden pontjába beleütközik.

A szabály szerint a hét napnál hosszabb, a forgalom több mint 30 százalékát érintő pályakarbantartásokat két évre előre be kell jelenteni és egyeztetni kell a várható korlátozásról az érintett pálya használóival, az utasokon kívül a többi vasúttársasággal és a fuvarozókkal is. A MÁV azonban nemhogy két éve, de két hónappal korábban se hirdette ki ezt a tervét, kész helyzet elé állított mindenkit – írta a lap.

A MÁV a Népszava kérdéseire reagálva közölte, hogy szabályszerűen jártak el. A cég közlése szerint üzembiztonsági vágányzár esetén nem áll fenn a kétéves egyeztetési, illetve uniós szervek felé való tájékoztatási kötelezettség, és most ez történt. A MÁV közlése szerint az idei heves esőzések és a nyári hőségek hatására felgyorsult a korábban feltárt állapotromlás üteme, emiatt előbbre kellett hozni az eredetleg a jövő év elejére betervezett munkálatokat.

Ahogy arról pénteken a rtl.hu is beszámolt, október 2 és 26 között nem jár a Railjet Budapest és München között, ebben az időszakban a magyar fővárosból induló szerelvények végállomása Bécs, így a német városba csak átszállással lehet majd eljutni. Emellett a Salzburgba és Linzbe utazóknak is át kell szállniuk Bécsben.

Vitézy Dávid közlése szerint az osztrákok ezt nyilván azért teszik, mert szeretnék, ha Ausztriában pontosan járnának a vonatok, tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni. Vitézy Dávid korábban arról beszélt, hogy több ezer milliárd forint hiányzik a MÁV kasszájából:

Nyitókép:Egy Railjet típusú vonat a Keleti pályaudvaron Münchenbe indulás előtt.Fotó:MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

#Belföld#máv#vonat#késés#ausztria#felújítás

Címlapról ajánljuk