Gazdaság

Az Igazságügyi Szakértői Kamara is elutasítja a katázás ellehetetlenítését, Varga Mihályhoz fordultak

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 8:22

Úgy látják: a szabályozás átgondolatlan.

„A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöksége egyhangúan elítéli a kata adózásnak a Kormány által előzetes egyeztetés nélkül benyújtott, és egyetlen nap alatt elfogadott törvényjavaslattal történő év közbeni, rendkívül rövid felkészülési idővel történő drasztikus átalakítását” – számolt be a kamara honlapján.

Mint írják: az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény több százezer más foglalkozású honfitársunk mellett rendkívül hátrányosan érinti az igazságszolgáltatás nélkülözhetetlen részét képező, eddig kata adózást vállaló igazságügyi szakértőket is. A 2022. szeptember 1-től alkalmazandó szabályozás lényegében megszünteti azoknak a kata-alanyiságát, akik akár egyetlen számlát is kiállítanak kifizetők – azaz lényegében nem magánszemélyek – számára.

A Kamara elnöke levélben fordult a pénzügyminiszterhez az átgondolatlan szabályozás mielőbbi, még hatálybalépés előtti felülvizsgálata érdekében

– közölték.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a kormány hétfőn nyújtotta be az új katatörvényt, amelyet az Országgyűlés kedden elfogadott. Múlt hét csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még nem tudott arról, hogy kész lenne az új katatörvény javaslata. A keddi döntés nyomán több százezeren eshetnek ki a kisadózók tételes adójából, nekik jelentős plusz költségekkel kell számoliuk. Erről korábbi cikkünkben részletesen olvashat. 

Nyitókép: Varvári Tamás / MTI

#Gazdaság#kata#katatörvény#miszk#magyar igazságügyi szakértői kamara

Címlapról ajánljuk