Gazdaság

Parragh László jövő januártól élesítené az új katát

rtl.hurtl.hu

2022. május 29. 19:17

A jelenlegi szabályozás hosszútávon nem kedvez az egyéneknek, véli az MKIK elnöke.

Az év végéig hátralévő időt az kata módszertani átalakításának alapos kidolgozására kellene fordítani, ezért sem logikus egy évközi változtatás bevezetése – erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt a VG-nek. Parragh László szerint korai lenne eldönteni, hogy végül a kata megszüntetéséről, vagy markáns újratervezéséről lehet szó. Úgy látja, mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek.

Parragh László szerint szem előtt kell tartani, hogy meg kell maradnia a kedvezményes adózásnak az önfoglalkoztatók és az alacsony egzisztenciájú vállalkozások számára, de közben a kiskapukat be kell zárni. A visszaélők aránya az összes nyilvántartott, mintegy 430 ezer katás adóalany 20-30 százalékát is elérheti. Ez egy nagyon óvatos becslés, de akár 100 ezer főt is jelenthet.

Az elsődleges probléma a rejtett foglalkoztatás, a jelenlegi kata-szabályozás azonban hosszútávon az egyéneknek sem kedvez. Parragh László rámutatott: a fő szabály szerint 50 ezer forint mértékű tételes havi adóval például a „nők 40” kedvezményes nyugellátáshoz való jogosultság elfelejthető, hiszen katázva két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíj szolgálati időhöz.

Szerinte azért is ideje valorizálni az adószintet, mert az 2013 óta változatlan, az inflációt sem követte le. Az indokolt adóösszeget nem kívánta számszerűsíteni, de jelezte, hogy az MKIK álláspontja szerint a kata adóját érdemes lenne valamiféle sarokponthoz kötni, ami lehet az infláció, vagy a minimálbér is. Kitért rá, hogy az állam eltolhatná magától a nyugellátás és egyéb járandóságok értékének a rendezését és ráhagyhatná minden érintettre, hogy 

vakarja a fejét, mikor kézhez kapja az első nyugdíját. 

De szerinte mivel az öngondoskodás kevésé van jelen a közgondolkodásban, döntéshozói szinten vállalni kell ezt a felelősséget akkor is, hogyha az adó megemelése nem fog tetszést aratni.

Mégis, amennyiben marad a kata, annak a jogszerűen katázók továbbra is nyertesei lesznek. Nyitottság érzékelhető arra a döntéshozó részéről, hogy az eddigi 12 milliós éves bevételi plafont 18 milliós szintre emeljék, emellett az egy megrendelőhöz normál adózás mellett engedélyezett éves 3 milliós számlázási maximum csökkenhet. 

Korábbi cikkünkben alaposan körbejártuk, hogy Parragh László egy 11 milliós Rolex Cellinire megszólalásig hasonlító karórában beszélt arról, hogy a tanárokat a szabad nyár is motiválja.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Gazdaság#kata#adó#parragh lászló

Címlapról ajánljuk