EUEurópa

EU-főképviselő: Az izraeli politika kritikája nem jelent zsidóelleneséget

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 11:12

Josep Borell szerint Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de a humanitárius katasztrófa kialakulásában nem bűntelenek.

Az izraeli kormány politikájának bírálata nem jelent zsidóellenességet, jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban szerdán az MTI szerint. Josep Borrell, az Európai Parlament plenáris ülésnek a gázai humanitárius helyzetről tartott vitáján hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de az ember okozta humanitárius katasztrófát a gázai övezetben egyebek mellett az okozza, hogy az izraeli blokád miatt a segélyszállítmányok nem juthatnak el a rászorulókhoz.

Kijelentette: Izraelnek nem csak erkölcsi, hanem jogi kötelezettségei is vannak a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni háborúja során. Az iskolák és a kórházak nem lehetnek támadások célpontjai mindaddig, amíg a civilek nem hagyták el ezeket az objektumokatm mondta. Akármilyen háborút folytat is Izrael a Hamász ellen, az ivóvíz-, az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás biztosítása kötelessége Izraelnek.

Aggasztónak nevezte továbbá, hogy izraeli telepesek a palesztin lakosságot támadják Ciszjordániában.

Azt mondta: „Az, hogy kritikával illetjük az izraeli kormány politikáját, nem jelent zsidóellenességet”. Szerinte az izraeli-palesztin konfliktusra nem létezik katonai megoldás. A hosszú ideje tartó megosztottságot fegyverekkel nem lehet megoldani, mondta. Hozzátette:

Csak nemzetközi egyműködéssel létrejött kétállami, azaz Izrael Állam mellett egy palesztin állam létrehozása lehet tartós megoldás a problémára.

Felül kell kerekedni a Hamász kezdeményezte borzalmas események okozta fájdalmon és békére kell törekedni, mondta. Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a tartós és békés izraeli-palesztin viszony kialakításában.

Ma reggel számoltunk be róla, hogy az izraeli kormány és a Hamász külön-külön is bejelentették kedd éjszaka: Katar közvetítésével létrejött egy alku több tucat izraeli és palesztin túsz szabadon engedéséről. A megegyezés értelmében a következő négy nap során szünetelnek a harcok.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Európa#izrael#Hamász#eu#josep borrell#kritika#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk