Külföld

Terroristák által ásott alagutat találtak a „halál övezete” kórház alatt Gázában

rtl.hurtl.hu

2023. november 19. 20:53

A kórházban folyamatosan drámai a helyzet.

Hosszú, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt a Gázai övezet északi részén - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője a Twitteren. Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával.

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálja megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását. Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak. A szóvivő azt mondta:

Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gáza övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez.

Az izraeli erők szerint az es-Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére. A katonai szóvivők szerint a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

Ma délután azt írtuk: evakuáltak  31 koraszülöttet a gázavárosi es-Sifá Kórházból, jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium vasárnap. A kórház vezetője, Muhammad Abu Salmiya egy ponton arról beszélt:

Akinek most van műtétre szüksége, az halott, és semmit sem tudunk tenni érte.

Eddig is az volt a prioritásuk, hogy a koraszülött kisbabákat életben tartsák azután is, hogy elfogyott számukra az oxigén.

Korábban azt írtuk: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton bejelentette, hogy tervet dolgoz ki a gázai es-Sifa kórház kiürítésére, amelyet korábban a „halál övezetének” neveztek. A WHO és partnerei sürgősen terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására.

Nyitókép:  Ahmad Hasaballah / Getty Images

#Külföld#izrael#Hamász#kórház#alagút#terrorista#Gáza övezet

Címlapról ajánljuk