Külföld

A Hamász átadta az első túszokat, aztán Izrael szerint 15 percen belül megszegte a tűzszünetet

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 15:32

13 nőt és gyereket engedtek szabadon, Izrael cserébe 39 terroristagyanús nővel és gyerekkel tesz majd így.

Bejelentette egy izraeli tisztviselő, hogy a Hamász szabadon engedett 13 nőt és gyereket, akik 49 napig voltak a terrorszervezet fogságában. A túszokat először a Vöröskeresztre bízták, a szervezet Egyiptomba vitte őket, ahonnan helikopterekkel szállították egy izraeli katonai bázisra. Hamarosan családjukkal is találkozhatnak, írja a Times of Israel.

A Hamász azt ígérte, hogy a négynaposra tervezett tűzszünet alatt összesen nagyjából ötven túszt enged szabadon a nagyjából 240 fogva tartott közül. Izrael hamarosan 150 palesztint engedhet szabadon ezért cserébe, akiket terrorizmus vádjával börtönöztek be. Itt is nőkről és gyerekekről van szó. A mostani 13 túszért cserébe 39 palesztin szabadulhat.

Közben az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be a Newsweek szerint, hogy a Hamásznak mindössze 15 percébe telt, hogy megszegje a tűzszünetet. Az IDF szerint palesztin militánsok a Gáza övezetből egy rakétát lőttek ki Izrael déli része felé péntek reggel. Más források egyelőre nem erősítették meg a rakétázást, a Hamász pedig azt közölte, hogy elhivatottak a tűzszünet betartása mellett.

Korábban arról írtunk: a tűzszünet meghirdetett kezdetére egyes források szerint megszűntek a támadások, és a korábbi hetekhez képest relatív nyugalom telepedett a gázai övezetre, az izraeli harci gépek beszüntettek minden légi tevékenységet a térség fölött.

Ezzel szemben a CNN szderóti tudósítói robbanásokról számoltak be a tűzszünet kezdete után negyed órával. Beszámolójuk szerint a robbanások hangjából ítélve az izraeli tüzérség támadhatott gázai célpontokat. Ezzel párhuzamosan továbbra is füstöt láttak a Gáza övezet fölött, bár annak eredetét nem tudták megerősíteni. Ugyanakkor palesztin rakétákra figyelmeztető szirénákat is hallottak.

A tűzszünettel tegnap az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Erik Marmor / Getty Images

#Külföld#izrael#Hamász#háború#túsz#tűzszünet#Gáza övezet#egyiptom#rakéta

Címlapról ajánljuk