Belföld

Tóth Gabi válása, Mészáros jachtja, Prigozsin puccsa – szavazzon, mi volt a nyár legmegdöbbentőbb híre

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 1. 9:52

Vége a nyárnak, amely ezúttal cseppet sem volt ingerszegény időszak, sorra érkeztek a jelentős közérdeklődést kiváltó hírek. Felidézzük a legnagyobb viharokat kavaró eseményeket, és arra kérjük, a cikk végén szavazzon arra, amelyik a legnagyobb hatással volt önre.

Egynapos lázadás Oroszországban

Június 23-án éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg – immár néhai – vezetője Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit, azzal a bejelentett szándékkal, hogy megállítsa Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyreállítsa az igazságot Oroszországban. Rosztov-na-Donu és a Déli Katonai Körzet elfoglalása után serege Moszkva felé indult az autópályán, ő pedig közölte, hogy aki katonái útjába áll, azt megsemmisítik, amit meg is tettek az orosz hadsereg hét légi járművével, több orosz katonát megölve. Putyin árulást kiáltott, és ígéretet tett a lázadás leverésére, egy napig a levegőben lógott a polgárháború. 24-én este azonban Aljakszandr Lukasenka közbenjárásával Prigozsin úgy döntött, hogy a „vérontás elkerülése érdekében” visszafordítja csapatát. A Putyin szakácsának is nevezett zsoldosvezér a megállapodás szerint – látszólag szabadon – Fehéroroszországba távozott, később a vádakat is ejtették ellene, majd Oroszországba ki-be járkálva tovább folytatta üzleti ügyeit. 


Két hónappal a történtek után aztán bebizonyosodott, amit szakértők már addig is pedzegettek: egy efféle lázadás Putyin Oroszországában nem maradhat megtorlatlanul.


A könyvek befóliázása lett a kormány legújabb gyermekvédelmi vívmánya

Idén nyáron a fogyasztóvédelmi hatóság úgy döntött, hogy két évvel az elfogadása után elkezdi alkalmazni az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Előbb a Librit büntették meg egymillió forintra az egyik boltjukban árult könyv miatt, majd a Líra nem sokra rá ennek már tizenkétszeresét kapta egy, a tévében szabadon megnézhető sorozatból készült képregény miatt, ami Nyáry Krisztián szerint a valaha volt legmagasabb büntetés magyar könyvkereskedelem történetében. A könyves szakma képviselői szerint az alkalmazandó szabályok homályosak, az értelmezést elősegítő kérdéseikre pedig nem kapnak választ, a fóliázás azonban gőzerővel beindult, és sokak számára egy csapásra a megbélyegzés és a szabadság korlátozásának szimbólumává vált.


Politikája legfontosabb területén szorít a kormány

Recesszióban a magyar gazdaság, egész Európában nálunk a legnagyobb az infláció, elszállt költségvetési hiány. Hogy mekkora a gond, azt jól jelezte az a júniusi bejelentés is, amely szerint politikájának egyik legfontosabb pillérét, a családtámogatásokat is alaposan visszanyesi a kormány (igaz, az ígéretek szerint a jön majd egy új, másik rendszer). Noha az igényelhető összegek emelkednek, 2024-től már csak a kistelepüléseken lesz elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), és a babaváró támogatás igénylési lehetősége is szűkül, csak azoknak jár majd, ahol a házaspár nő tagja 30 év alatti.


A Titan tragédiája

Június második felében hosszú napokon át egy mini tengeralattjáró eltűnése tartotta lázban a világot. A Titan valójában inkább csak egy mélységi merülésre kifejlesztett, önálló haladásra alkalmatlan, (nem eléggé) nyomásálló kabin volt, amivel gyakorlatilag bárki merülhetett, akinek volt átszámítva 85 millió forintnyi dollárja. Kanada délkeleti partjainál vesztették nyomát, miközben turistákat vitt a Titanic roncsainak felfedezésére, négy utas és a kapitány volt a fedélzeten. A roncsokat négy nap kutatás után találták meg, mint kiderült, a jármű egyszerűen nem bírta el a külső nyomást, és összeroppant. A tragédiáról rengeteget írtunk, itt olvashatja el a cikkeket.


Gyerek lőtte ki a svájci farkast

Áprilisban nagy felháborodást okozott, amikor egy akkor még ismeretlen elkövető agyon lőtt egy jeladóval ellátott, korábban fél Európát bejáró szürke farkast a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hidasnémeti környékén. Ennél talán csak az okozott nagyobb megrökönyödést, amikor kiderült, hogy ki volt az elkövető. Mint az RTL Híradója megtudta, egy hivatásos vadász 9 éves fia ölte a védett állatot egy apjától kapott puskával.


Augusztus elején újra Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc került a hírek középpontjába. A 444 fotósa megtalálta és megörökítette a NER legújabb szuperjachtjaként elhíresült járművet, és lefotózta a fedélzeten Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát is. A Rose d’Or, azaz Arany Rózsa nevű luxushajó 62 méter hosszú, 27 milliárd forintba került, tulajdonosa Mészáros érdekeltségébe tartozó Euroleasing, 81 millióból lehet megtankolni, és azóta több pazar vidéken is feltűnt. A fényűzésnek ez a formája még a NER-ben is okozott fejcsóválásokat, Gulyás Gergely például „kisebb hajót és nagyobb szerénységet” várna el Mészárostól.


Augusztus közepén robbant a bulvárbomba: Tóth Gabi és Krausz Gábor bejelentette, hogy elválnak. Az expár mindkét fele lényegében ugyanazt a közleményt osztotta meg, ám Krausz bejelentése egy mondattal hosszabb volt: „Időnként furcsa meglepetéseket, kellemetlen fricskákat tartogat az élet.” Hamar kiderült, miről szólt valójában ez a megjegyzés, a kormány és a keresztény-konzervatív-nemzeti értékek mellett nyilvánosan kiálló énekesnő új párja ugyanis a koncertjein közreműködő Fricska táncegyüttes egyik tagja. 


Tóth Gabi váltásról azóta boldog-boldogtalan elmondta a véleményét, ide kattintva megismerheti ezeket.

És most szavazzon!

#Belföld#jevgenyij prigozsin#tóth gabi#mészáros lőrinc#várkonyi andrea#rose d'or#fóliázás#gyermekvédelmi törvény#csok#babaváró#titan#farkas#JACHT#ma

Címlapról ajánljuk