Külföld

Egy nap alatt megbukott a felkelés Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2023. június 24. 20:10

Jevgenyij Prigozsin úgy döntött, leálltja csapatait, nem mennek tovább Moszkva felé, hanem visszatérnek a táboraikba. A korábban Vlagyimir Putyin elnök legfőbb bizalmasa által vezetett magánhadsereg, a Wagner-csoport előzőleg azt állította, az orosz hadsereg szándékosan az ő állásaikat támadta. Ezt hivatalosan nem erősítette meg senki, mindenesetre elég volt ahhoz, hogy a wagneresek és a védelmi minisztérium közötti fagyos viszony végül felkeléssé eszkalálódjon. A nagy kérdés azonban, hogy mi fog történni ezután, és milyen hatással lehet mindez Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára. 

Váratlan fordulat következett be az oroszországi felkelésben. Több független lap is azt állítja, Jevgenyij Prigozsin, a felkelésben résztvevő Wagner-csoport vezetője leállította csapatait, nem mennek tovább Moszkva irányába, helyette visszafordulnak a táboraik felé.

Vége a felkelésnek Oroszországban
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője – Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Az értesülést a CNN és a Moscow Times is megerősítette egy Prigozsinnak tulajdonított audiófelvétel alapján. Ebben a Wagner-vezér azt mondja:

A Wagner-csoport felszámolására készültek, ezért pénteken megindítottuk az igazság menetét. 200 kilométerre közelítettük meg Moszkvát, ez idő alatt harcosaink egyetlen csepp vére sem hullott. Most azonban eljött a pillanat, amikor vér is folyhat. Ezért, megértve az egyik oldal felelősségét úgy döntöttünk, visszafordítjuk a konvojainkat.

Hivatalos megerősítésnek lehet tekinteni, hogy a TASZSZ orosz hírügynökség is közölte Prigozsin kommünikéjét. 

A hírre a Wagner-csoport Rosztov-na-Donuban tartózkodó egységei örömujjongásban törtek ki. Azt kiabálták: „Pakoljunk fel, menjünk haza”.


Korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtószolgálata azt közölte, hogy Oroszország és Fehéroroszország elnökei megvitatták a Wagner-csoport körül kialakult helyzetet, és megállapodtak a közös fellépésről. Ezután Lukasenka megbeszéléséket folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal. A felek megállapodtak abban, hogy a Wagner fegyveresei beszüntetik a csapatmozgásokat Oroszországan, ráadásul nem részletezett biztonsági garanciákat is kaptak. 

Bár Prigozsin hivatalosan a vérontás elkerülésével indokolta, hogy visszafordítja csapatait, a puccskísérlet nem múlt el veszteségek nélkül. Az Orosz Légierőnek összesen hét járműve veszett oda. Egyebek közt:

  • 3 darab Mi-8MTPR zavaróhelikopter, amit az ellenséges légvédelem és légi járművek megzavarására terveztek;
  • 1 darab Mi-8-as szállítóhelikopter;
  • 1 darab Ka-52 támadóhelikopter;
  • 1 darab Mi-35M, vegyesen szállító és támadó feladatokra alkalmas helikopter.
  • 1 darab IL-22 VZPU légi irányítóállomás.

Hónapok óta feszült volt a viszony

2023. június 23. péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. Ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori legfőbb bizalmasa törésre vitte a közte, valamint a védelmi minisztérium és az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban romló viszonyt. 

Az események közvetlen kiváltó oka az volt, hogy Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken közzétett hangüzenetében de facto hadat üzent a védelmi minisztériumnak.

Prigozsin azt állította, hogy az orosz hadsereg rakétákkal támadta az egyik Wagner-bázist, és a támadásban sok katonája odaveszett. Prigozsin közölte, hogy meg kell állítani Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyre kell állítani az igazságosságot Oroszországban. Felszólított mindenkit, hogy ne álljanak 25 ezer katonája útjába, aki ezt megpróbálja azt megsemmisítik.

Vége a felkelésnek Oroszországban
Szergej Sojgu védelmi miniszter – Fotó: Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította Prigozsin vádjait, provokációnak nevezve azokat. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője délután azt közölte, hogy az elnököt tájékoztatták a helyzetről, valamint a szükséges lépéseket megteszik.

Magyar idő szerint péntek éjfél körül hirtelen elárasztották az orosz és ukrán Twitter és Telegram csatornákat az orosz helyzetről szóló híradások. A zűrzavaros helyzetben annyit lehetett tudni, hogy Prigozsin valamiféle erőszakos hatalomátvételre készül, ami akár fegyveres összecsapásokhoz, végső esetben polgárháborús helyzet kialakulásához is vezethetett volna.

Fegyveres lázadás, puccs

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délelőtt váratlanul beszédet intézett a néphez, amiben Putyin hazaárulással vádolta meg a „fegyveres felkelés” szervezőit.

Minden belső zavargás halálos veszélyt jelent államiságunkra, nemzetünkre. Ez csapás Oroszországra, népünkre és a hazánk védelmét szolgáló erőfeszítésekre. Az ilyen fenyegetésre keményen fogunk reagálni

– mondta Putyin. Hozzátéve, hogy Oroszország meg fogja védeni magát.

Polgáraink életéért, biztonságáért és területi integritásunkért harcolunk.

A korábban legfőbb bizalmasának számító Prigozsin erre úgy reagált, nem adja meg magát még az elnöknek sem

Ajánló: A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

Moszkva ellen indultak

Hogy pontosan mi volt Prigozsinék terve, nem tudni. Annyi biztos, hogy megindultak Moszkva irányába, hivatalosan azért, hogy eltávolítsák a védelmi minisztert. 

Oroszország déli részéből egy autópálya vezet Moszkvába, elég fontos és jól látható útvonal. Ezen közlekedtek a nehéz harcigépekkel megrakott teherautók, de nem úgy nézett ki, mintha bárki is meg akarná állítani őket. 

Moszkvában eközben készültek. A Vörös teret lezárták, és elkezdték kiépíteni a lövészárkokat

A helyzet nehéz. Moszkvában terrorelhárító műveletet rendeltünk el, és a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánítom annak érdekében, hogy minimalizáljuk a kockázatokat 

jelentette ki Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Telegramon és egyben azt is közölte, a városban hétfőre munkaszüneti napot rendeltek el.

A magyar kormány sokáig nem reagált

Arról, hogy az oroszországi fejleményekről mi Magyarország álláspontja, egy ideig nem lehetett tudni. Az RTL Híradónak árulták el, hogy a magyar emberek védelme a legfontosabb, csak ebből a szempontból figyelik az orosz és ukrán fejleményeket.


A fejlemények most egy időre nyugvópontra érkeztek, de egyelőre megjósolhatatlan, mi lesz a puccskísérlet következménye. Egy biztos, Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint ritkán szoktak ilyesmi után életben maradni az államcsíny végrehajtói. Ha Oroszországban valaki elbukik egy állampuccsal, gyakran az illetőt eltüntetik, megölik, vagy kiiktatják a közéletből – mondta az RTL Híradónak a szakértő. 


Az rtl.hu-n egész nap kiemelten foglalkoztunk az oroszországi fegyveres felkeléssel. Élő közvetítésünket itt olvashatja vissza. Ha a témában született valamennyi cikkünk és videónk érdekli, kattintson ide

Nyitókép: Stringer / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#jevgenyij prigozsin#wagner-csoport#puccs#vége#ma

Címlapról ajánljuk