Belföld

Mészáros Lőrinc lánya felel a bankholdingnál azért a vállalatért, amely megszerezte a 27 milliárdos jachtot

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 18. 6:43

A részben állami bankholding alá tartozó lízingcég tavaly veszteséges volt, így kérdés, honnan volt pénz a vásárlásra. 

Az MBH Bank felügyelőbizottságának nincs információja arról, hogyan mehetett át az ország legújabb nagybankján annak a szuperjachtnak a beszerzése, amelyen lefotózták Mészáros Lőrincet – a bank egyik tulajdonosát – a családjával együtt – írta a 24.hu

A testület elnöke, a bécsi nagyköveti posztot is betöltő Nagy Andor, volt fideszes, majd KDNP-s képviselő, Orbán Viktor egykori kabinetfőnöke a 24.hu kérdésére azt mondta, nem ismeri a részleteket, és a felügyelőbizottságnak sincsenek információi az ügyletről. 

Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, az fb tagja pedig azt közölte, hogy a testület rendszerint nem foglalkozik egyedi beszerzésekkel, így nem valószínű, hogy a következő negyedéves ülésen szóba kerül a téma. A felügyelőbizottságnak ugyanakkor ellenőrző szerepe van a működést, gazdálkodást illetően, véleményezhetik az igazgatóság döntéseit, betekinthetnek a pénzügyi nyilvántartásokba, ha pedig ellenőrző feladatukat elmulasztják, és azzal kárt okoznak a társaságnak, akkor felelősségre is vonhatják a testület tagjait.

A felcsúti milliárdos felesége, Várkonyi Andrea, valamint más családtagok társaságában járta a Földközi-tengert a 62 méter hosszú hajóval.

A jacht az MBH Bank leányvállalata, az Euroleasing tulajdonában áll, amelyért a milliárdos lánya, Mészáros Beatrix vezérigazgató-helyettes a felelős. A lízingcég ráadásul tavaly veszteséges volt, így kérdés, honnan volt pénz a vásárlásra. 

A jachtügyben az állam sem közlékeny. A bankholding egyik részvényese, a Corvinus Zrt. feletti tulajdonosi jogokat a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium gyakorolja. A tárca több mint egy hete nem reagál arra a levélre, amelyben kérték, fejtsék ki véleményüket arról, hogy a részben állami bankholding leányvállalata egy olyan jachtot vett meg, amellyel a tulajdonostárs, Mészáros Lőrinc utazgat.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#mészáros lőrinc#luxus#NER#JACHT#mbh bank#bankholding#Mészáros Beatrix#eurolaesing#várkonyi andrea#Járai Zsigmond

Címlapról ajánljuk