Belföld

Alkuk az atlétikai vb körül: a hiányzó 30 milliárd forintból most csak kettőt akar kifizetni a kormány a fővárosnak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 16. 7:55

A főváros lefújta a demonstrációt, amit az atlétikai stadion elé terveztek.

Június 19-én Karácsony Gergely még azt mondta, ha a kormány nem tartja be a megállapodásukat, akkor nem megy el a nyitó rendezvényre. A Népszava értesülése szerint a főváros korábban demonstrációt jelentett be az atlétikai stadion elé pénteken fél négyre, amit most lefújtak.

A lap emlékeztet rá: a kabinet megígérte Budapestnek, hogy legalább részben teljesíti korábbi ígéreteit az atlétikai vb érdekében. Mint írják, „a korábban meglehetősen lagymatagon csordogáló tárgyalások hirtelen felélénkültek, de Gulyás Gergely miniszter levele így is az utolsó pillanatban, a találkozó előtti éjszaka érkezett meg”.

A Népszava szerint a megállapodással megmaradt az esély, hogy a kormány teljesíti azt a vállalást, amelyet még 2019-ben tett annak fejében, hogy az ellenzéki városvezetés a kampányban hangoztatott stadionstop ellenére hozzájáruljon a csepeli szigetcsúcsra, illetve a IX. kerület déli csücskére tervezett csarnok és a csatlakozó létesítmények megépítéséhez.

Emlékeztetnek rá: az 2019-es fővárosi alku többek között a Diákvárosról, valamint összesen 50 milliárd forint extra forrásról szólt a fővárosi MR-CT programra és a kerületi egészségügyi fejlesztéseikre. Az Orbán-kormány azonban többszörösen megszegte a megállapodást. A Diákváros helyét a kínai Fudan Egyetem építésére adta át és két év után elapadt az egészségügyi beruházások forrása. 

A kormány eddig összesen 20,75 milliárdot adott oda az ígért 50 milliárdból, így még csaknem 30 milliárd hibádzik. Gulyás Gergely múlt heti levelében arra tett ígéretet, hogy a már megkezdett beruházásokhoz szükséges forrásokat biztosítják. Ez mintegy 2 milliárd forintot jelent. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az elakadt projekteket kimozgassuk

– válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A lap azt írja, a fennmaradó összeg felhasználásáról külön munkacsoport dönt majd. Ennek munkájában Pintér Sándor belügyminiszter mellett Gulyás Gergely és két fővárosi delegált vesz majd részt. 

Nyitókép: Az atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh a vb belvárosi szurkolói zónájának megnyitóján  Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#atlétikai világbajnokság#karácsony gergely#gulyás gergely#fürjes

Címlapról ajánljuk