Gazdaság

Több végrehajtás is indult Gyulai Márton cégei ellen, az atlétikai vébé szervezésében így is részt vehetett

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 6:07

Az elmúlt években több végrehajtás is indult Gyulai Márton, az atlétikai világbajnokság szervezéséért felelős Budapest 2023 Zrt. vezérigazgató-helyettesének vállalatai ellen, részben a NAV, részben magáncégek kezdeményezésére – derült ki a céginformációs adatbázisból. Három cég felszámolással meg is szűnt, ezek közül volt, amelyik 68 millió forintos negatív tőkével zárt. 

Az adóhatóság és több magáncég is végrehajtást kezdeményezett az elmúlt években Gyulai Márton, az atlétikai világbajnokság szervezéséért felelős Budapest 2023 Zrt. sportszakmai vezérigazgató-helyettesének vállalatai ellen – derült ki a céginformációs adatbázisból.

A sportvezető ennek ellenére igen jelentős esemény lebonyolításában vehet részt, a világbajnokság szervezése ugyanis nagyjából 70 milliárd forintba kerül.

  • Gyulai Márton érdekeltségébe tartozott a Gyulai Memorial Kft., amely ellen az adóhatóság két végrehajtási eljárást is kezdeményezett. A céget 2020-ban felszámolták, az utolsó, 2017-es záró beszámoló szerint mínusz 32 millió volt a cég tőkéje.
  • Öt végrehajtási eljárás indult a hozzá köthető PWK Vendéglátó Kft. ellen is, ezeket a cégadatok szerint legalább három esetben magánvállalatok kezdeményezték. A céget 2020-ban felszámolták, a saját tőke az utolsó záróbeszámoló szerint mínusz 68 millió forint volt.
  • A Vasquez Bt. ellen az adóhatóság kezdeményezett végrehajtási eljárást, ez a cég szintén 2020-ban szűnt meg végelszámolással. A saját tőke a záróbeszámoló szerint pozitív, de mindössze 9 ezer forint volt.

Gyulai Márton jelenleg is tagja a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnökségének, valamint az európai szövetség tanácsának is. Utóbbi szervezetben indult az alelnöki pozícióért is, de az áprilisi tisztújító kongresszuson mást választottak helyette. Korábban 2008 és 2018 között a magyar szövetség főtitkára is volt.

A Magyar Atlétikai Szövetség az rtl.hu megkeresésére lényegében elhatárolódott, mint írták: „Gyulai Márton jelenleg nem tölt be vezetői tisztséget a Magyar Atlétikai Szövetségben, Gyulai Márton jelenleg a MASZ Elnökségének tiszteletbeli tagja EA Tanács tagi pozíciója okán”. Hozzátették: „a MASZ Gyulai Mártonnal, illetve az emailben említett cégekkel szerződéses kapcsolatban nem áll. (…) a MASZ egyebekben nem rendelkezik információkkal”. 

Egyik működő cégén keresztül kerestük Gyulai Mártont is, azonban kérdéseinkre nem reagált.

Atlétikai verseny százmilliárdokért

Az augusztus 19-én kezdődő atlétikai világbajnokság előkészítési és lebonyolítási feladatait a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. látja el, a cég vezérigazgatója Németh Balázs, a köztévé korábbi műsorvezetője. A vállalat a cégadatbázis szerint a Magyar Atlétikai Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok tulajdonában áll. 

Az rtl.hu többször is írt a vébéhez kapcsolódó közbeszerzésekről. A sportágat népszerűsítő programokra 1,14 milliárd forintos keretösszeget fordítottak, az októberi szerződést maga Németh Balázs írta alá egy nyíltan a Fidesszel szimpatizáló üzletember cégeivel. 2,1 milliárd forintot költöttek a sportrendezvényhez kapcsolódó kommunikációs és rendezvényszervezési feladatoknak csupán az első ütemére. A megbízást Balásy Gyula két cége – a Lounge Event Kft., valamint a Visual Europe Zrt. nyerte el.

Németh Balázs korábban arról beszélt az RTL Híradónak, hogy szerinte nyereséges lesz a világbajnokság, és 130 milliárd forintos bevételt hoz majd a sportesemény. A nyolc nap alatt 400 ezer helyszíni nézőt várnak. A 70 milliárdosra becsült közvetlen kiadásaiban természetesen nem szerepel a stadion építési költsége, amely csaknem 250 milliárd forint volt.


Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Gazdaság#atlétikai világbajnokság#gyulai márton#németh balázs#ma#budapest 2023 zrt.#végrehajtás

Címlapról ajánljuk