Belföld

Népszava: még mindig nem tudni, hogy az állam vagy az önkormányzat fogja fizetni a védőnői rendelők rezsijét

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 8:37

Július első napjától átalakul védőnői rendszer, az önkormányzatoktól az államhoz kerül a szolgáltatások működtetése. Van olyan kórház, ahol „fedezethiányra tekintettel” indokoltnak tartják, hogy még egy ideig az önkormányzat fizesse az átvett ingatlanok üzemeltetését.

Habár július 1-jétől már nem önkormányzati, hanem állami feladat lesz a védőnői szolgálatok működtetése, még mindig nem tudni, ki fogja fizetni a rendelők rezsijét – értesült a Népszava.

Mint arról a Híradó is beszámolt, több védőnő pályaelhagyáson gondolkozik a 11. kerületben, ha az állam átveszi a védőnői ellátást, van, aki már be is adta a felmondását. Az érintettek a hónap elején elmondták, hogy a szombattól életbe lépő szerződésüket még nem is látták, és azt sem tudják, mennyit fognak keresni. A kerülettől plusz juttatásokat kapnak, a polgármester szerint az állam ezeket nem fogja megadni.


Továbbra is kérdéses, ki fogja fizetni a védőnők által használt, de önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok üzemeltetését. A lap birtokába jutott dokumentum szerint a szerződések csak az utolsó pillanatokban, rohamtempóban készülnek el. Az egyik, védőnőket átvevő kórház „fedezethiányra tekintettel” 2023. december 31-ig, illetve az üzemeltetési költségek viselésére vonatkozó jogszabályi rendelkezésig

indokoltnak tartja, hogy az önkormányzat fizessen.

Ám mint arra a lap emlékeztet, ezt a települések nem tervezték be a költségvetésükbe. A vonatkozó törvénymódosítást már tavaly elfogadták, így az önkormányzatok arra készültek, hogy a feladatokat maradéktalanul átveszi az állam.

Az ellátás biztonságáért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem aggódik, szerintük „minden szükséges fedezet rendelkezésre áll a védőnői szolgálatok működtetésére és a bérükre”. A lap emlékeztet: 4042 önkormányzati, intézményi és egyetemi fenntartású területi védőnői szolgálatnál összesen 5063 védőnő dolgozik Magyarországon. A lap egy kormányhatározatból arra következtet, hogy

a kórházak költségvetésében nem lesz fedezet az átvett ingatlanok víz, csatorna-, gáz-, szemétszállítás, takarítási díjak, továbbá a hibaelhárítás, karbantartás költségeire, a nem önkormányzati ingatlanok bérleti díjára.

A Népszava birtokába jutott megállapodás-tervezet alapján elsőként az üzemeltetési költségek ügyét kell rendezni, ugyanis a törvényben erre nincs rendelkezés.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#védőnő#önkormányzati ingatlan#államosítás

Címlapról ajánljuk