Belföld

A körzetek több mint 10 százalékában csak helyettesként dolgozik a védőnő

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 5:34

Egy-egy helyen 200, de akár 350 gondozott – gyermek, várandós – is lehet.

Csaknem ötezer körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő, miközben sok helyen gyermekorvos sincs – tudta meg a Népszava.

A lapnak Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője azt mondta, hogy jelenleg 277 területi és további 50 iskolai védőnői állás betöltetlen. Ez önmagában 714 feladatellátási helyet érint, de ennél jóval több helyen oldják meg a feladatot helyettesítéssel.

Egy-egy körzetben 200, de akár 350 gondozott – gyermek, várandós – is lehet, azaz az ellátottak 25-30 százalékának sérül az egyenlő ellátáshoz való joga.

A helyettesítésekre vonatkozóan ráadásul jó néhány helyen új elszámolást vezettek be, a korábbi heti 20 óra, vagyis félállás helyett ugyanis csak 10 órát számolnak el. Ezzel párhuzamosan erősen visszahúzták az ezért járó díjazást is: több megyében a havi bér 12,5 százalékát fizetik azért, hogy a védőnő a vállára vegyen egy ellátatlan körzetet. Üzemanyag költségtérítés sincs, így ennek a pénznek a nagy részét is elfurikázzák a települések között ingázva.

Mint megírtuk, a Heves megyei Tarnazsadányban sem megfelelő az ellátás, ahol nemrég meghalt egy kislány, aki öt hónaposan alig 3 kilós volt. A polgármester azt mondta, náluk egy háziorvos van, gyerekorvoshoz a közeli településekre kell menni. Az RTL Híradónak nyilatkozó gyerekorvos szerint ha egy kisbaba nem növekszik megfelelően, azt a védőnőnek és a háziorvosnak is észlelnie kell:


Nyitókép: Erdősi Tiborné iskolai védőnő a helyes kézmosást mutatja a mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak 2016. május 5-én – Fotó: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#védőnő#körzet#helyettesítés

Címlapról ajánljuk