Belföld

Felmérés: hétszázból hét védőnő elégedett a szolgálat államosításával

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 10:44

Az barátok között is 1 százalék.

700 védőnő töltötte ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ)  kérdőíves felmérését, és csak heten jelezték, hogy elégedettek a szolgálat július elsejei állami átvételével, írja a Népszava.

Mint arról beszámoltunk, júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz került a védőnői szolgálat. A Belügyminisztérium szerint a váltással mindenkinek nő a bére, a védőnők szerint viszont sokaknak csökken, mivel az állam nem fizeti azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatok adtak.

A válaszadók csaknem harmada számolt be arról, hogy az átállás óta saját költségen kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát, írja a Népszava.

A védőnői szolgálatok államosítása óta az önkormányzatok egy része teljesen kiszállt a fenntartásból, július elsejétől nem fizetik a takarítást, megszüntették az internet- és telefon előfizetést, a védőnők még papírt se kapnak a nyomtatóba. A centrumkórházig pedig kilométereket kellene autózni az „ellátmányért”, ha lenne. De egyelőre nincs, írja a lap.

Megjegyzik:  az önkormányzatok jelentős része korábban a megtett kilométerek után vagy átalányban fizetett „kiküldetésként”, amelynek összege jelentősen több a munkába járás térítéseként adható minimum összegnél, amit most néhány kórház ad. 

Nyitókép (illusztráció): MTI/Balázs Attila

#Belföld#védőnő#államosítás

Címlapról ajánljuk