Híradó

Tízezer forintokkal csökkenhet egyes védőnők bére, pedig a kormány azt ígérte, ilyen nem lesz

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. június 27. 18:25

Nem tudni ki látja el a gyerekeket hétfőtől a Veszprém megyei Pétfürdőn, ugyanis a falu mindhárom védőnője felmondott. Egyikük azt mondta: az, hogy júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek, csak az utolsó csepp volt a pohárban.  A Belügyminisztérium szerint a váltással mindenkinek nő a bére, a védőnők szerint viszont sokaknak csökken, mivel az állam nem fizeti azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatok adtak.

Gárdonyi Andrea már csak ezen a héten lát el kisgyerekeket Pétfürdőn, mivel június 30-án véget ér 17 éves védőnői pályafutása. Mint ahogy a másik két kolléganőjének is. Ezzel a falu összes védőnője felmondott. Nem tudni, hétfőtől kihez mehetnek kisgyerekükkel az anyukák.

Andrea az RTL Híradónak azt mondta, régóta fontolgatták kolléganőivel, hogy felmondanak. Egyre több volt az adminisztráció, és egyre kevesebb idő jutott a valódi munkára. Akkor döntöttek, mikor kiderült: júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek.

Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt

– mondta Gárdonyi Andrea.

A védőnők bére nő júliustól, 18 százalékkal, ezt hangsúlyozta többször is az egészségügyért felelős államtitkár.

Alapvetően az egy garancia, hogy a kereste senkinek nem csökkenhet

– mondta még június elején Takács Péter, egészségért felelős államtitkár.

Andrea szerint azonban ez nem igaz. Eddig az önkormányzattól kaptak cafetériát, jutalmat, volt ahol ruhapénzt, és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki.

Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése, a béremelés ellenére.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Híradónak azt írta: az önkormányzatoknak „továbbra sem tiltja semmi, hogy béren felüli juttatásokat biztosítsanak.”

Pétfürdő polgármestere nem akart nyilatkozni, de kamerán kívül elmondta:

mostantól a Veszprém megyei kórház feladata, hogy védőnőket találjon.

A Veszprémi kórház azt írta: az ellátást új védőnő megbízásával biztosítják majd, az átmeneti időszakban pedig helyettesítéssel. De nem lehet könnyű dolguk, Andreáéknak a felmondási idejük alatt is dolgozniuk kellett, mert nem találtak senkit, aki helyettesítette volna őket.

Közben a védőnők megkapták az új szerződésüket a kórházaktól.

A béren kívüli juttatásokat egyáltalán nem kapjuk, és a jelenleg szerződéshez kötött bérelemeinket csak szeptemberig biztosítja a kórház

– mondta Szalainé P. Boglárka, védőnő.

Vagyis azt a pénzt, ami a körzet létszáma után jár. Így akár havi 50-80 ezer forinttal is kevesebb lehet a bérük ősztől.

Aki szereti a szakmáját, aki szeretne védőnő maradni, és ezzel visszaélni ilyen formán, hogy egyre sanyarúbb és egyre nyomorúbb helyzetbe nyomjuk őt bele, ez szerintem teljes mértékben romboló és etikátlan 

– tette hozzá Boglárka.

Hogy az új rendszer miatt hány védőnő mondott fel, arról a Kórházi Főigazgatóságnak még nincsenek adatai.

 

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#pétfürdő#védőnők#felmondtak

Címlapról ajánljuk