Belföld

Orbán szerint nem mondhatunk le az orosz olajról, Ukrajna nem kérheti, hogy tegyük tönkre magunkat a kedvükért

rtl.hurtl.hu

2022. március 27. 10:01

 A NATO szó szerint lemásolta a magyar álláspontot – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök a héten zajlott tárgyalásokat az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol egy héttel a választás előtt hosszasan fejtegette, hogy egyedül a Fidesz képes megvédeni Magyarországot, továbbá egyedül a Fidesz képviseli a magyar érdekeket.

A NATO-döntéssel kapcsolatban kormányfő elmondta: a szervezet nem küld katonát Ukrajnába és fegyvereket sem szállít oda. Ugyanakkor nem is tiltja meg azt az egyes tagországok számára. 

Beszámolt arról is, hogy ha Magyarország lemondana az Oroszországból érkező olajról és gázról, akkor a gazdaság teljesen leállna. Az Európai Unióban több tagállam sem ért egyet az olaj- és gázvásárlási szankciókkal. Ausztria és Németország Magyarországhoz hasonló helyzetben van, így álláspontja is megegyezik a magyarokéval – közölte.

A kérdés nem az, hogy Magyarország drágábban veszi-e ezeket az energiahordozókat , hanem az, hogy jönnek-e ezek egyáltalán – mondta. 

Ezek csövön jönnek, vagyis vagy jön gáz, vagy nem.

Magyarország a kőolaj 60 százalékát, míg a gáz 85 százalékát vásárolja Oroszországból. Az ország finomítói erre az olajtípusra rendeződtek be, átállításuk pedig több évet venne igénybe – ismertette. 

Orbán kifejtett: az energia ára már korábban elkezdett növekedni, a háború csak „rátett még egy lapáttal”, de 

szerinte valójában az energia ára azért nő Európában, mert az EU emeli az árakat.

Azt is kifejtette, hogy az inflációért is Brüsszel felelős, hiszen az emelkedő inflációt legalább 50 százalék az energiaár-emelés okozza. Tehát ha a brüsszeli bürokraták nem emelnék az energia árát mesterségesen, azzal egy eszközt találnánk arra, hogy az áremelkedések ütemét fékezni tudjuk – közölte.

Az ország mindent megtesz, amit megtehet – közölte Orbán Ukrajna megsegítésével kapcsolatban –, „de azt nem kérhetik, hogy tegyük tönkre magunkat az ő kedvükért”.

Orbán szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalások során nemcsak őt szólította meg személyesen, hanem mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az urán ügy mellett.

Éles beszéde nem rendkívüli, érhető, amit mond. Az ukrán érdek az, hogy minél több országot bevonjon a háborúba – mondta Orbán Zelenszkij beszédéről. „Ezért a legfontosabb, hogy világossá tegyük, mi nem akarunk részt venni a háborúban.”

Orbán Viktor erkölcsileg helyesnek nevezte a magyar álláspontot. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország minden segítséget megad az uránoknak, amit lehet, de semmilyen igényt nem elégít ki, ami tönkre tenné a nemzet közösségét.

Nyitókép: Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#kampány 2022#kossuth rádió#európai unió#nato#ukrajna#orosz#olaj#gáz#szankciók

Címlapról ajánljuk