Belföld

Egy volt MSZP-s miniszter nevét is bedobta a vádalkut kötő gyanúsított

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 17:51

Már két szocialista képviselő és egy polgármester nevét is vesztegetéssel hozta kapcsolatba a költségvetési csalással gyanúsított férfi.

Fuzik Zsolt vádalku keretében tett gyanúsítotti vallomásában azt állítja, hogy Baja Ferencen, az MSZP pártalapítványának kuratóriumi elnökén, egykori környezetvédelmi miniszteren keresztül lépett kapcsolatba Molnár Zsolttal, az MSZP országgyűlési képviselőjével – derül ki az atv.hu birtokába jutott vallomásból. 

A kormányközeli Magyar Nemzet hétfői cikkében megírták: a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt: Tóth Csaba szocialista parlamenti képviselőt és Horváth Csaba zuglói polgármestert is belevette már vallomásába.

Fuzik azok között van, akikre 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával, a hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek.

A SYS IT Services Kft. működtette a fővárosi önkormányzat által felügyelt BKV Zrt. informatikai rendszereit 2019 nyarától. A közbeszerzést akkor nyerte a cég, amikor még Tarlós István volt a főpolgármester. Fuzik vallomása szerint Molnár Zsolt és társa a BKV informatikai közbeszerzése kapcsán kért vesztegetési pénzt a SYS-től, hogy cserébe ne gördítsenek akadályt a cég pályázati sikere elé. Fuzik állítása szerint Molnár 40 millió forintot kért, amit a Képviselői Irodaháztól nem messze lévő Olimpia parkban adott át számára.

A gyanúsított azt vallotta, Baja 30 millió forintot kért tőle ugyanebben az ügyben. Az összesen 70 milliós vesztegetési összeg a két politikusnak kétéves időtartamra szólt a vallomás szerint.

Baja Ferenc az atv.hu-nak cáfolta Fuzik Zsolt állításait, de a vele való találkozást nem tagadta:

Több alkalommal találkoztam Fuzikkal, aki megpróbált meggyőzni arról, hogy a SYS Kft. alkalmas a BKV informatikai feladatainak ellátására. Ezt én akkor is, most is és mindig is vitattam. Nem tartottam jó konstrukciónak, hogy egy kis cég nagy alvállalkozókkal szolgálja ki a BKV informatikáját. Erről Fuzik Zsolt nem tudott meggyőzni se akkor, se később. Soha, egyetlen alkalommal se voltam hajlandó ezt elfogadni.

Nyitókép: Baja Ferenc – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#baja ferenc#mszp#vesztegetés#molnár zsolt#horváth csaba

Címlapról ajánljuk