Belföld

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Baja Ferenc volt környezetvédelmi minisztert

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 8. 17:06

Baja Ferencet, a szocialisták egykori környezetvédelmi miniszterét korrupció megalapozott gyanújával gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség a 2019-es BKV-s tender ügyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. Baja Ferencet, olvasható az ügyészség pénteki közleményében.

Mint arról az RTL híradó is beszámolt, a szocialisták egykori miniszterét, Baja Ferencet abban az ügyben idézték be kihallgatásra, amelyben párttársa, Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését kérték.


Az ügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatti nyomoz, és eddig hat gyanúsítottat hallgattak ki. A nyomozó főügyészség pénteken gyanúsítottként hallgatta ki Baja Ferencet „társtettesként, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével”.

Korrupció és befolyással üzérkedés gyanúja

A ügyészség friss közleményében az áll, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. 2019 elején közbeszerzési eljárást indított „a részvénytársaság telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra”. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot. A megalapozott gyanú szerint „dr. Baja Ferenc 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött, ugyanakkor hivatalos tisztséget a cégben nem töltött be”.

A volt környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter az ügyészségi gyanúsítás szerint 

a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását ne akadályozza.

Az ügyészség azt írja, hogy erről a korrupciós megállapodásról tudomást szerzett Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, és megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár kérését is tolmácsolta a férfinak.

A nyomozás adatai szerint a férfi 2019 novemberében 30 millió forintot adott át Baja Ferencnek. A gyanú szerint a politikus később még kért pénzt tőle arra hivatkozva, hogy sikeresen hárította el a keretszerződés rá vonatkozó kedvezőtlen módosítását, amiért a férfi további 7 millió forintot fizetett neki. A gyanúsítás szerint Baja Ferenc ezután még havi 2-3 millió forintot követelt tőle, de ebbe már nem ment bele.

Baja Ferenc nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Az RTL Híradó megkeresésére ő és Molnár Zsolt is ártatlannak mondta magát.

Nyitókép: Baja Ferenc, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője érkezik a párt választmányának ülésére a párt Jókai utcai székházába Budapesten, 2014. április 12-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#baja ferenc#molnár zsolt#bkv#tender#korrupció#mszp#ügyészség#gyanúsított#kihallgatás

Címlapról ajánljuk