Belföld

Átengedte az Alkotmánybíróság, megtartható a gyermekvédelminek nevezett népszavazás a parlamenti választások napján

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 12:04

A sokak által homofóbnak tartott referendumot a kormány írta ki.

Helybenhagyta az Alkotmánybíróság (Ab) az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatát, amely négy kérdésben kéri ki a lakosság véleményét:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A referendumot kiíró határozat megsemmisítését egy névtelenséget kérő indítványozó kezdeményezte arra hivatkozva, hogy nemrég hatályba lépett a választási törvény módosítása. Ez lehetővé teszi, hogy a korábban kiírt országos népszavazást és az országgyűlési választást egy napon tartsák meg. Az indítványozó szerint a közös eljárás ezen új lehetősége olyan lényeges körülmény, amely nem volt előre látható a népszavazás kezdeményezésekor. Ezt az érvelés az AB egyhangúlag elutasította.

Tavaly decemberben az Ab felülbírálta a Kúriát, ezzel megmentette a kiskorúak nemátalakító kezeléseinek elérhetőségéről szóló ötödik népszavazási kérdést. A Kúria azzal érvelt, hogy az igenek győzelme esetén az Országgyűlés kénytelen lenne olyan törvényt hozni, ami minden 18 év alatti számára betiltaná a nemátalakító műtétek lehetőségét. Ezzel pedig minden kiskorúnak sérülne az alapjogok gyakorlásához, önrendelkezéshez és a testi integritáshoz fűződő joga.

A tavaly novemberi, a népszavazást kiíró eredeti országgyűlési határozatban azonban a Kúria ítélete miatt csak a fenti négy kérdés szerepelt. Ezért Orbán Viktor tavaly decemberben bejelentette: nem lesz ötödik kérdés a népszavazáson.

Nyitókép: Az Alkotmánybíróság épülete Budapesten. – Fotó: Róka László

#Belföld#népszavazás#homofób#nemváltás#kormány#alkotmánybíróság

Címlapról ajánljuk