Belföld

Márki-Zay Péter: Ezeréves történetünk legkorruptabb kormánya lefelé vitte az országot

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 12:51

Karácsony Gergely főpolgármester szerint csaknem 100 ezer aláírást gyűjtöttek össze népszavazási kezdeményezésükhöz.

Szerdán a budapesti Nyugati téren tartott sajtótájékoztatót az egyesült ellenzék, a két népszavazási kezdeményezésük – a Fudan-egyetem, illetve az álláskeresési járadék meghosszabbítása – ügyében indított aláírásgyűjtés apropóján. 

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a demokráciában a nép uralkodik és nem a népen uralkodnak, Magyarországon viszont egy hatalmi elit uralkodik, az ellenzék viszont vissza akarja adni a hatalmat a népnek. Erről szólt az előválasztás és erről szólnak a népszavazási kezdeményezések, tette hozzá. Bejelentette: csaknem 100 ezer aláírás gyűlt össze eddig. 

Dobrev Klára, a DK politikusa elmondta: az a folyamat, ami az előválasztással elkezdődött, az aláírásgyűjtéssel folytatódik. Mindenkit arra bíztatott, hogy írják alá az íveket.

Ez az aláírás, ez az egy perc, amire meg kell állni az aláírópultoknál, ez éppen annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, mint minden egyes szavazat jövő áprilisban

– fogalmazott Dobrev Klára.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint minden létező eszközt meg kell ragadni, hogy „egy emberségesebb és igazságosabb országban éljünk”, ezért minden aláírónak megköszönte az eddigi támogatást.  Úgy látja: ma Magyarországon lakhatási és megélhetési válság van, ezekre a kérdésekre kell válaszokat találni. Szerinte erről szól a Fudan Egyetem, a Diákváros és az álláskeresési járadék kérdése. Hozzátette: senki kezét nem lehet elengedni azért, mert kiszolgáltatottá vált. A kormánynak ezeket a kérdéseket meg kellett volna, meg lehetett volna oldania, az ellenzék legkésőbb a kormányváltást követően megoldja őket, addig sem „dőlnek hátra”, erről szól az aláírásgyűjtés.

Előválasztás, népszavazás, kormányváltás, ez a mi ügyünk, a demokraták ügy és az ország ügye – kezdte beszédét Kunhalmi Ágnes. A szocialista politikus szerint nemet kell mondani a kínai eladósodásra, a hitelre és igent kell mondani a vidékieknek felépülő kollégiumi hálózatra és a Diákvárosra. Arról is beszélt, hogy nemet kell mondani a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, bérük alacsonyan tartására és igent kell mondani arra, hogy az országnak magasabb bérért, magasabb hozzáadott értékkel dolgozó munkavállalói legyenek.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is megerősítette: az aláírásgyűjtés sikere „megalapozza az idei kormányváltást tavasszal.” A szociális biztonság megteremtése, a létbiztonság javítása egy nagyon fontos cél Magyarországon, a kormányváltást akaró pártok elkötelezettek abban, hogy a közpénz száz- és ezermilliárdjait ne egy kínai elitegyetemre költsék, hanem a szociális biztonság megteremtésére. Kanász-Nagy szerint ennek egy fontos lépése a lakhatás biztonságának javítása: a Diákvárosban a diákok számára, de általánosan mindenki számára, utóbbit szolgálja a szociális- és önkormányzati lakások felújítása. Az álláskeresési járadék folyósítását 270 napra emelnék, erről szól a második népszavazási kezdeményezés, a politikus úgy látja, ez is a szociális biztonság megteremtését szolgálná.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta: a keleti diktatúrák irányából  a nyugati jóléti országok irányába mozdítanák el a hazát. Ha választani kell, hogy a 3 milliós tandíjat kérő kínai egyetem, illetve aközött, hogy akár 30 ezer kollégiumi illetve bérlakáshelyet biztosítsanak magyar fiataloknak,

mi minden esetben a magyar fiatalok, a magyar nemzeti érdek irányába fogunk elmozdulni.

Kiemelte: az „álnemzeti Fidesz tehát elárulja a fiatalok érdekeit, a reményeim szerint felálló nemzeti egységkormány pedig bérlakásprogrammal, lakhatási támogatási rendszerrel, kollégiumi férőhelyek bővítésével és a Diákvárosba ígért lakások, férőhelyek megépítésével egyértelműen a szülőföldön való boldogulás lehetőségét, a jólét lehetőségét szeretné biztosítani minden magyarnak.”

Márki-Zay Péter: ezeréves történetünk legkorruptabb kormánya lefelé vitte az országot

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet MZP-MZP skandálás fogadta. Beszédében azt mondta: bár az ellenzéki összefogás sokszínű, szívükben mindannyian piros-fehér-zöldek, „mi mindannyian elsősorban magyarok vagyunk”.  Szavai szerint „ezeréves történetünk legkorruptabb kormánya” Magyarországot lefelé vitte.

Az igazi kérdés most az, hogy elindulunk-e végre fölfelé? Hogy Magyarország lehet-e a haza a magasban mindannyiunk számára. Hogy lehet-e polgárosodás, lehet-e fölemelkedési lehetősége minden magyar embernek bőrszíntől, származástól, politikai nézettől és szexuális orientációtól függtelenül? Mi mindannyian fölfelé akarunk menni

– fogalmazott Márki-Zay Péter, aki szerint a két népszavazási kérdés is erről szól, egy „kínai, kommunista migránsegyetemmel szemben a vidéki, magyar diákoknak szeretnénk megfizethető szállást Budapesten, a tanulmányaik idejére.” A politikus szerint az egységből többség lesz, az összefogás résztvevői vállvetve fognak küzdeni.

A Fidesz szerdai közleményében reagált Márki-Zay Péter szavaira. Mint írták, a baloldal kijelölt miniszterelnök-jelöltjének egyetlen dolga lenne: nagyon gyorsan bocsánatot kell kérnie az idős emberektől. „Embertelen és szégyen, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nyíltan arról beszél, hogy szerinte az jó irány, hogy a koronavírus-járványban idősek halnak meg, mert az idős szavazók halálával neki és a baloldalnak nő az esélye a hatalom megszerzésére” - áll a közleményben.

Nyitókép: Varju László / Facebook

#Belföld#népszavazás#aláírásgyűjtés#márki-zay péter#fudan egyetem

Címlapról ajánljuk