Baleset-bűnügy

Mulasztásával betegei halálát okozhatta egy veszprémi orvos

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 15:02

Mindkét beteg rövid idővel azután hunyt el, hogy ellátásban részesült az orvostól, az elkövetővel szemben felfüggesztett fogházbüntetést és az orvosi foglalkozástól való eltiltását indítványozták. 

Szakmai mulasztásaival kétszer is közvetlen veszélybe sorodra páciensei életét egy nyugdíjas korú orvos – derül ki a Veszprém Vármegyei Főügyészség közleményéből.

Az Ajkai Járási Ügyészség kétrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az orvos ellen, aki az egyik Veszprém megyei kórházban dolgozott. Mindkét beteg rövid idővel az után hunyt el, hogy ellátást kapott az orvostól. 

Az első, akkor ittas állapotban lévő sértettet 2020 szeptemberében látta el az orvos, a betegnek eszméletvesztéses tünetei voltak, erősen zavart volt. A férfi közterületen hanyatt esett, majd a mentők szállították kórházba.

Az orvos a fejsérülését kezelte, azonban az indokolt CT-vizsgálatot elmulasztotta. Sőt még aznap kora este hazaengedte a beteget, aki másnap reggel otthonában hunyt el koponyasérülése miatt.

A második esetben az orvos egy 81 éves idős asszonyt látott el, aki otthonának kertjében zuhant a rózsabokrok közé.

Az asszony tenyerét ellátta, azonban figyelmen kívül hagyta a csuklóján keletkezett sérülést. Tetanuszt sem adott az idős nőnek, pedig a szennyezett sérülés és a beteg kora miatt indokolt lett volna.

Az idős asszony később ellátásban részesült, a sebét feltárták, és eltávolítottak belőle két nagy faszilánkot, de az életét már nem tudták megmenteni, egy hét múlva a kórházban hunyt el.

Ám érdemes hozzátenni, konkrét ok-okozati összefüggést nem állapítottak meg a betegek halála és az ellátásuk között. Az ügyészség az orvossal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és az orvosi foglalkozás gyakorlásától történő eltiltását indítványozta – áll a vádiratban.

Nyitókép: Getty Images

#Baleset-bűnügy#orvos#szakmai#mulasztás#vádemelés#veszprémi#ügyészség

Címlapról ajánljuk