Belföld

Még több adatot gyűjthetnek az orvosokról, hat kórházat szervezne ki a kormány

rtl.hurtl.hu

2023. április 12. 7:29

25, a kiszervezett kórházakhoz tartozó ingatlant is alapítványoknak adnának. 

Nyártól az állami kórházak vezetői is ellenőrizhetik, hogy orvosaik kezelték-e a közelmúltban a magánszférában pácienseiket a közszolgáltatásban ellátandó betegségekkel. A Népszava cikke szerint egyebek mellett ezt is tartalmazza az a 46 oldalas újabb egészségügyi salátatörvény-javaslat, amely tárgyalását ma kezdi meg az Országgyűlés. E törvénytervezet szerint kapnak újabb állami vagyont – hat kórházat és 25, hozzájuk tartozó ingatlant – a magánalapítványokba szervezett egyetemek.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a tervezet szerint a

  • a Debreceni Egyetem Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványa kapná meg a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházat,
  • a Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetemért Alapítványa kapná meg a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházát,
  • a Pécsi Tudományegyetem Universitas Quinqueecclesiensis Alapítványa kapná meg a Komlói Egészségcentrumot, a Mohácsi Kórházat, a Szigetvári Kórházat és a Siklósi Kórházat.

Módosítják az egészségügyi tevékenység végzésének egyes szabályait is. Eszerint szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységet egyéni vállalkozóként nem folytathat egyes terapeuta szakmák mellett a mentőápoló, a betegszállító és orvosi ügyeleti autó sofőrje, valamint a járványügyi ellenőr. A fogorvosi alapellátást ez a szűkítő intézkedés nem érinti, ez a személyes közreműködői tevékenység megmaradhat egyéni vállalkozói formában is.

Ha a döntéshozók jóváhagyják a javaslatot, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője ellenőrizheti, hogy a magánszolgáltatók eleget tesznek-e az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Így például vizsgálhatják, hogy a magánellátásban kezelte-e már az állami rendszerben jelentkező beteget egy évnél nem régebben ugyanaz az orvos.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is újabb ellenőrzési lehetőséggel élhet, így például a tervezet szerint ha az derül ki, hogy a szolgáltatók el nem végzett szolgáltatást számolnak el, vagy olyasmiért kérnek a betegtől térítési díjat, amit a közfinanszírozás fedez, úgy azt kötelezően vissza kell fizetniük a pácienseiknek.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#orvos#egészségügy#magánegészségügy

Címlapról ajánljuk