Tudomány-Tech

Elképesztően menő lett a vámpírarcpakolás, de módszer mögött valódi horror rejtőzik

rtl.hurtl.hu

2024. május 5. 14:22

Alapból is elég véres dolog a vámpírarcpakolás, ám ha nem megfelelő szakembertől kéri az ember, akkor akár az egész életét is tönkreteheti.

Három nő is HIV-fertőzött lett, miután egy engedély nélkül működő klinikánál végeztették el az úgynevezett „vámpírarcpakolást”, számolt be róla nemrég a Guardian. Az amerikai egészségügyi hatóság, a CDC szerint ez volt az első eset a történelemben, hogy a rettegett vírus egy kozmetikai beavatkozás közben használt tűn keresztül fertőzött meg embert.

A klinika ellen még 2018-ban indult vizsgálat. Ez 2023-ban zárult le, az eredményeket pedig most tették közzé a hatóságok. Kiderült: a „kórházban” rendszeresen megesett, hogy többször használtak olyan orvosi eszközöket, amelyeket a szabályok szerint egy használat után ki kell dobni – például tűket.

A vámpírarcplasztikában pedig különösen nagy szerepe van ezeknek az eszközöknek. A kezelés azt jelenti, hogy apró tűkkel először kiszívják az ember vérplazmáját, szétválasztják a komponenseit, majd ismét apró tűkkel az arcbőr alá juttatják a vérplazmát, hogy ott kisimítsa a ráncokat, és megfiatalítsa a bőrt.

A kezelés az utóbbi hónapokban egyre népszerűbb a plasztikázók körében. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy olyan hírességek reklámozták a közelmúltban, mint például Kim Kardashian.


A klinika ellen azután kezdtek el nyomozni, hogy 2018-ban egy nő arra panaszkodott, hogy elkapta a HIV-et, holott egyetlen kockázati kategóriába sem tartozik, és a klinikán kívül nem is jutott eszébe más hely, ahol a vérébe juthatott volna valami. Röviddel a nyomozás indulása után a klinika be is zárt. A vizsgálat azért tartott ilyen hosszú ideig, mert a tűk rendes használata mellett az intézmény a leltározást is elhanyagolta, pénzügyi és egyéb feljegyzéseiket hiányosan, kaotikus módon tárolták.

Mi az a vámpírarcplasztika, és miért ilyen népszerű?

A vámpírarcplasztika először 2020-ban robbant be a köztudatba, amikor Kim Kardashian valóságshow-jának egyik epizódjában részletesen is bemutatta, hogyan végezteti el magán a kezelést. Az epizódot sokan kritizálták, felkapták a közösségi médiában is, aminek hatására érezhetően megnőtt a kezelés népszerűsége a szakemberek szerint.

A kezelés egyébként még Kardashian szerint is „kemény”, valamint fájdalmas. Később egy blogposztban arról írt, hogy meg is bánta, hogy elvégeztette magán.

Az Independentnek ekkor Dr. Darren McKeown plasztikai sebész arról beszélt, hogy az arckezelések között a legvitatottabbakhoz tartozik a vámpírplasztika. „Azért ilyen vitás a kezelés, mert a mögötte álló bizonyítékokat a legnagyobb jóindulattal is csak zavarosnak lehet nevezni” – mondta. 

Több tanulmány azt mutatta ki, hogy hatásos, számos másik viszont azt, hogy semmi hatása nincs a világon

– tette hozzá. A doktor arról beszélt, hogy a beavatkozás mégis óriási pénztermelő lett a valóságshow epizódjának bemutatása után: szinte rohamokban érkeztek az emberek a plasztikai sebészekhez, és kérték a műtétet. McKeown megjegyezte, hogy a szakemberek pedig szívesen el is végezték a borsos árú kezeléseket, ő azonban próbálta átadni saját kételyeit a pácienseinek.

A kezelés támogatói viszont állítják: biztosan tudható, hogy ha plazma kerül az arcba, akkor a test úgy fogja érzékelni, mintha sérülés lenne ott, ezért a regeneráció fókuszába kerül a bőrterület, és rengeteg kollagén termelődik.

Azt még a Cosmopolitan cikke – amely nem nagyon kérdőjelezi meg a kezelés hasznosságát – is megjegyzi, hogy a vámpírarcpakolás eredményei csak lassan válnak láthatóvá, és maga a beavatkozás, valamint az azt követő hetek különösen fájdalmasak lehetnek azoknak, akik bevállalják. 

A vámpírarcpakolásról már korábbi cikkünkben is írtunk. Ebben olyan öregedés elleni módszerek vettünk sorra, amelyekre egyes celebek esküsznek, az orvostudomány viszont egyelőre még nem.

Nyitókép: Instagram / Pexels

#Tudomány-Tech#plasztikai sebész#orvos#klinika#arcpakolás#vámpír#veszély#hiv##kim kardashian#celeb#bizonyíték

Címlapról ajánljuk