Életmód

A nők tovább élnek, de az életminőségük rosszabb, mint a férfiaknak egy új kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 12:07

A nőknél nagyobb arányban fordulnak elő derékfájdalmak, fejfájás, demencia és depresszió, amelyek befolyásolják mindennapi életvitelüket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a férfiak átlagosan 69, míg a nők 74 éves korukig élnek. De vajon ez a többletidő valóban ajándék, vagy inkább teher a nők számára? Egy friss kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy bár a nők hosszabb életet remélhetnek, mint a férfiak, ez nem feltétlenül jár együtt jobb életminőséggel.

A The Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak hajlamosak olyan kórokra, amelyek a korai halálukhoz vezetnek – ezzel szemben a nők olyan betegségben szenvednek, amelyek rontják életminőségüket. A kutatók a 2021-es Global Burden of Disease Study (GBD) adatait használták fel, több mint 200 országban mintegy 20 olyan betegségre összpontosítva, amelyek a legtöbb egészségkárosodást okozzák a 10 év feletti egyéneknél.

A betegségteher számszerűsítésére a Disability-Adjusted Life Year (DALY) indexet használtak, ami a károsodott egészségi állapotban leélt évek és a várható élettartam előtti halál miatt elveszített életévek egyesített mérőszáma. A DALY kiszámítása során az egészségkárosodással terhelt évek számát nem pusztán hozzáadják a halál miatt elveszített évekhez, hanem az egészségkárosodást 1-től 6-ig súlyozva kalkulálják a végeredménybe.

Magyarán: 1 DALY egyenlő egy olyan életév elvesztésével, amit teljesen egészségesen lehetett volna megélni. A betegség miatt elvesztett egészséges életévek aránya az adatok szerint a vizsgált betegségek közül 13 esetében magasabb volt a férfiaknál: a koronavírus vagy az ischaemiás szívbetegség (ISZB) például sokkal inkább érintette őket, mint a nőket. Mindez pedig közrejátszik abban, hogy a férfiak várható élettartama rövidebb is.  

A nőknél viszont a DALY-arány hét betegségnél volt nagyobb, szemben férfiakkal, ezek a következők voltak: derékfájás, depresszió, fejfájás, szorongás, mozgásszervi rendellenességek, demencia és HIV.

„A nőknél nem fordul elő annyi életveszélyes állapot, mint a férfiaknál, de aránytalanul nagy mértékben szenvednek olyan dolgoktól, amelyek jelentősen rontják az életminőségüket” – mondta Dr. Dra. Sara Guila Fidel Kinori klinikai pszichológus az Euronewsnak. A tanulmány szerzői szerint a nők és férfiak közötti számottevő egészségügyi különbségek rámutatnak arra, hogy a szakpolitikákat sürgősen a nem- és életkor-specifikus adatok alapján kellene kialakítani.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#nők#férfiak#várható élettartam#életminőség#kutatás#szorongás#depresszió#hiv#demencia

Címlapról ajánljuk