Belföld

A nem-bináris plüssbölényre és a teletabikra is lesújt a kormány

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 18:35

Több abszurditásra is felhívta a figyelmet a Háttér Társaság az LMBTQI-jogszabály módosításával kapcsolatban, ismét pongyola szöveggel kell megbirkózniuk a kereskedőknek.

Már nemcsak a könyvek és filmek, de bármely olyan termék kirakatba elhelyezését, közszemlére tételét tiltja a jogszabály, amelynek kialakítása, külseje vagy csomagolása a transzneműséget vagy a homoszexualitást jeleníti meg – írja a Háttér Társaság arra reagálva, hogy módosította a kormány a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet és ezzel tovább bővíti az LMBTQI termékek kereskedelmi forgalmazásának korlátait.

A civilek szerint a módosítás célja annak a vesszőhibának az eltüntetése, amely alapján a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Líra könyvesboltja ellen kiszabott 12 milliós bírságot, illetve azt Győri Törvényszék által kiemelt mondatszerkesztési hibát, amely szerint a transzneműségnek csak az öncélú ábrázolása lett volna tiltott. A Háttér szerint egyúttal a módosítás kísérletet tesz annak meghatározására is, pontosan mely tartalmak esnek a korlátozás alá: a szabály a jövőben csak azon termékekre vonatkozik, amelyeknek „meghatározó eleme” az LMBTQI téma – ezzel azonban újabb bizonytalanságot vezet be a jogalkalmazásba – írják.

A közleményben arra hívták fel a figyelmet, hogy nem tisztázott hány százalékban kell egy könyvnek, vagy filmnek az LMBTQI témáról szólnia ahhoz, hogy a korlátozás hatálya alá essen: elég már egy meleg mellékszereplő is, vagy kell, hogy a regényben az egész meleg baráti társaság megjelenjen. A jövőben a könyvkiadók feladata lesz tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv meghatározó eleme az LMBTQI téma, ám a DVD-forgalmazók megúszták: rájuk nem ró ilyen felelősséget a kormány.

Azt is kiemelték, hogy a jogszabály a jövőben azon termékekre is vonatkozik, amelyek kialakítása, külseje vagy csomagolása a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jól látható módon jeleníti meg. Hogy vajon milyen termékre gondolhatott a kormány, az rejtély, mindenesetre az új szabály alapján biztosan nem kerülhet a kirakatba Fred, a nem-bináris bölény (aki kapcsán már a Médiatanács eljárást is indított) vagy a kétes szexuális irányultságú teletabik – írják. 

„A kormány jogerős bírósági ítéleteket felülírva toldozgatja-foltozgatja a kormányrendelet szövegét, ahelyett, hogy felismerné az LMBTQI-ellenes szabályok teljes abszurditását, és egyszerűen visszavonná azokat. A gyermekek védelmét nem a tilalom szolgálja, hanem a témáról szóló előítéletektől mentes, tárgyilagos és nyitott társadalmi párbeszéd” – értékelte a helyzetet Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetője.


Nyitókép: Youtube/Teletabik

#Belföld#lmtq#kormányrendelet#fóliázás#kereskedelmi törvény#homofób#háttér társaság#könyvkiadók

Címlapról ajánljuk