Belföld

12 millióra büntették a Lírát, mert a melegellenes törvénynek nem felelt meg

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 17:04

A kormányközelbe került Libri ugyanezért csak egymillió forintos büntetést kapott.

12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra Kereskedelmi Kft-vel szemben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön.

A közlemény szerint a kormányhivatal a Líra könyvesboltjaiban vizsgálta a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményeit.

A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt – írták.

Emiatt a kormányhivatal 12 millió Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására


– tették hozzá.

A közlemény végén a kormányhivatal még hozzátette: a gyermekek védelme érdekében minden esetben szigorúan fellépnek a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben.

A kormányhivatal olyannyira „minden esetben fellép a gyermekek védelme érdekében”, hogy a 2021 nyarán elfogadott gyermekvédelmi törvény jogszabályainak be nem tartása miatt idén tavasszal büntettek először, méghozzá a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumhoz került Librit egymillió forintra.

Azóta a könyvesboltok és a könyvkiadók is elkezdték lefóliázni azokat a könyveket, ami a jogszabályok hatálya alá eshet. Azért a feltételes mód, mert a törvény szövege nem egyértelmű és a könyvkereskedők most a hatósági gyakorlatból próbálják megérteni, milyen könyvek esetén tartja be a saját törvényét az állam, és milyen könyvek esetében nem.

A témáról itt írtunk részletesebben.

Nyitókép: Líra könyvesbolt a Múzeum körúton. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László.

#Belföld#líra#könyvkiadó#könyvesbolt#melegellenes#törvény#kormányhivatal#büntetés

Címlapról ajánljuk