Belföld

Ugyanazért könyvért a Lírát 5, míg a Librit 1 millióra büntette a kormányhivatal

Kovács IstvánKovács István

2024. március 2. 10:08

Bár a bíróságon a kormányhivatal ellen nyert a Líra, a könyvesbolthálózat nem változtat a gyakorlatán, már ami a gyermekvédelminek nevezett törvény betartását illeti – tudta meg az rtl.hu. Mindeközben a kormányhivatalok továbbra is büntetik a könyvesboltokat, de nem tudni, miből számolják ki a bírság összegét, és hogyan kell érteni a templomoktól és iskoláktól tartandó 200 méteres távolságot.

„A bírságolási gyakorlatból indulunk ki, de ez rendkívül nehéz, mert nagyon következetlen, hogy mi miatt büntetnek” – mondta Nyáry Krisztián, a Líra könyvesboltok kreatív igazgatója arról, hogyan bírságolják a könyvesboltokat a kormányhivatalok a gyermekvédelmi jogszabályra hivatkozva. Azt is elmondta, a káoszt csak növeli, hogy vannak olyan megyék, ahol büntetnek, máshol azonban nem. A büntetési tételekben is hatalmas a szórás: pár tízezertől több millió forintig terjed a skála.

Érdemes felidéznünk, mit is tartalmazott a könyvekre vonatkozóan a 2021-ben elfogadott jogszabály, ami alapján a hatóságok büntetni kezdtek:

Nem lehet az üzlet kirakatába tenni, és a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban lehet árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja. 

Az sem mindegy, hol van egy üzlet: a nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármelyik bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.

Az eddigi legsúlyosabb büntetést Budapest Főváros Kormányhivatala szabta ki tavaly júliusban a Lírára. A hivatal a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című ifjúsági képregények forgalmazási körülményeit vizsgálta a Líra könyvesboltjaiban. A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt. A 2021 nyarán elfogadott, úgynevezett gyermekvédelmi törvény jogszabályainak be nem tartása miatt a kormányhivatal rekordösszegű, 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Lírára, és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására.


Azonban a bíróságon elbukott a bírság egy banális hiba miatt: a rendelet szövegéből kimaradt egy vessző. Az volt benne, hogy a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható. Tehát az „elkülönítve” szó után nincs vessző, így a mondat egészen mást jelent, mint amit a törvényalkotó valószínűleg szeretett volna:

azt, hogy ha a többi terméktől elkülönítve helyezi ki a terméket a boltos, akkor kizárólag zárt csomagolásban teheti ezt meg.


Csakhogy így ez a szabály semmit sem ír elő arra az esetre, ha nem elkülönítve helyezik el a homoszexualitást megjelenítő könyvet.

Mennyi az annyi

Nyáry szerint a jogszabállyal azért is van rengeteg problémájuk, mert a könyvkereskedőket érinti, míg a korábbi szabályozások a könyvkiadóknak szóltak. Nem véletlenül felelős kiadóknak is szokták hívni őket, a kereskedőnek nem kell tudniuk arról, hogy mi is van egy adott könyvben leírva, egyenesen nonszensz lenne elolvastatni velük akár több ezer könyvet is.

Persze a fogyasztóvédelmi büntetések a 12 milliós per után is záporoznak, legutóbb a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal értesítette arról a Lírát, hogy 5 millió forintra büntetik őket, mert az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a kecskeméti könyvesboltjukban forgalmazták. Ebben az esetben hat könyvről vettek fel jegyzőkönyvet, de végül csak a fenti mű miatt büntettek, azt azonban azóta sem tudják, miért, mivel a kiadókhoz irányították az ellenőröket, hogy a tartalmukról tájékoztatást adjanak. Költői kérdés, hogy miért nem olvassák el a pellengérre állított műveket maguk a hivatali dolgozók.

Az összeg egyébként kimondottan magas, viszont – mivel a rendelet szövegében nincs erre utalás – nem tudni, miért 5 millió, vagy például egy pásztói esetben miért csak pár tízezer forint.

Inkább fizetnek, mint perelnek?

Kerestük a Librit a büntetésekkel kapcsolatban, ugyanis iparági értesüléseink szerint a nemrég a Mathias Covinus Collegium nevű kormányközeli alapítvány kezébe került könyvkereskedő lemondott arról, hogy a büntetései miatt bíróságra menjen, és ott keresse az igazát. A Libritől nem erősítették meg az értesülésünket.

Azt írták megkeresésünkre, hogy a boltjaikban az elmúlt hónapokban rendszeresen zajlottak a hatályos jogszabályok betartását vizsgáló fogyasztóvédelmi ellenőrzések, két esetben bírságot kiszabó határozatot is kaptak. 2023. júniusban Budapest Főváros Kormányhivatala mint fogyasztóvédelmi hatóság 1 millió forint, a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023 decemberében 500 ezer forint összegű bírság kiszabásával büntette a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t. „A 2023 decemberében hozott határozat a közléssel vált véglegessé, a közigazgatási per indítására nyitva álló jogszabályban meghatározott határidő már letelt” – tették hozzá. Azt is közölték, hogy a bírságokat megfizették.

Ugyanazért könyvért a Lírát 5, míg a Librit 1 millióra büntette a kormányhivatal
Libri a Nyugati téren. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László


Az 500 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot Benedek Ágota Állva maszturbálok című 2022-ben megjelent könyve miatt szabták ki. A Magyar Narancs szerint a szexualitás öncélú ábrázolására hivatkozva büntettek, mivel a mű nem tartalmaz „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”. Benedek Ágota csütörtökön az RTL Híradónak úgy fogalmazott: ami történt, az tiszta cenzúra. Az író ugyanakkor nem lepődött meg a történteken, szerinte a gumitörvények miatt minden és bármi büntethető.


A Libri az rtl.hu-val azt is közölte, hogy az ominózus törvényben nem történt változás, és „a hatályos jogszabályok betartása pedig mindenki számára kötelező”. Vagyis ebből arra következtethetünk, hogy a gyakorlatukon a Líra pernyerése után sem változtatnak.

Egy másik kiadó, a könyvkereskedéssel is foglalkozó Alexandra nem reagált a megkeresésünkre, de úgy tudjuk, ők is maradnak az eddig „jól bevált” rendszerüknél, és fóliázzák a gyermekvédelminek hívott jogszabállyal feltételezhetően ütköző könyveket.

Vastagabban fog a ceruza, ha a Líráról van szó

Nyáry Krisztián kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg is van folyamatban levő perük, legközelebb a Győri Törvényszéken kell megjelenniük egy soproni eset miatt. Jelenleg leginkább a 200 méteres szabály miatt büntetnek, de mivel a jogszabály nem tartalmazza, nagy nehézséget okoz nekik, hogy hogyan kell azt értelmezni. Légvonalban? Gyalog? Gépjárművel? Ráadásul a módszer kormányhivatalonként változik. Jelenleg a cég annyit tud tenni, hogy próbálja feltérképezni, mi a gyakorlat, és ennek alapján meghatározni, mit kellene tennie.

Mindenesetre nincs könnyű dolguk. A nyilvános adatok alapján:

  • homoszexualitás megjelenítése 12 millió forint (Líra) – Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás)
  • nemváltás megjelenítése 5 millió forint (Líra) – Esti mesék lázadó lányoknak (200 méteres szabály)
  • nemváltás megjelenítése 1 millió forint (Libri) – Esti mesék lázadó lányoknak (nem volt befóliázva)
  • szexualitás öncélú ábrázolása? 500 ezer forint (Libri) – Állva maszturbálok

Vagyis ebből legfeljebb annyi következtetést lehet levonni, hogy a Líra esetében vastagabban fog a ceruza. Ők egyébként azokban az esetekben fordulnak bírósághoz, ha a rájuk kiszabott bírság 100 ezer forint felett van, az alatt a költségek miatt nem érdemes. Az eddigi gyakorlatukon egyébként nem változtatnak, a jogszabály hatálya alá sorolt műveket a felnőtt részlegen helyezik el.

A 12 milliós pernél a Líra feltette a kérdést a Fővárosi Kormányhivatal képviselőjének, hogy milyen alapon büntetik őket a fenti összegre, és milyen alapon a Librit 1 millió forintra? A válasz az volt, hogy a Líra esetében egy olyan könyvről volt szó, amely megjelenítette a homoszexualitást, a Libri esetében pedig egy olyan könyvről, amely a nemváltást ábrázolta. Ugyanakkor ezeket a tételeket a jogszabály nem különbözteti meg ilyen módon. További furcsaság, hogy ugyanazért a könyvért (Esti mesék lázadó lányoknak) a Líra 5 milliós büntetést kapott, míg a Libri ötöd akkorát. 

Egy neve elhallgatását kérő könyvkiadói dolgozó azt mondta a jelenlegi zavaros rendszerről, hogy jelenleg mindenki kivár, és próbálja túlélni ezt az időszakot. Ő egyébként azt gondolja, hogy alapvetően az olvasók látják kárát az egésznek, mert gyakrabban tapasztalják, hogy nem találják a könyvet, amit meg akarnak venni. Ha állampolgárként megkeresnék a körzetük országgyűlési képviselőjét, és elbeszélgetnének vele, vagy esetleg elkezdenék levelekkel bombázni a kormányhivatalt, netán tüntetnének is, az talán célra vezetne. Mint mondta, a kiadók és a könyvesboltok – főleg ha a kis cégekről beszélünk – könnyen padlóra küldhetők egy néhány milliós büntetéssel, így nehezen várható el tőlük, hogy lázadjanak a fennálló szabályzás ellen.

Nyitókép: Líra könyvesbolt a Múzeum körúton. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Belföld#líra#Libri#könyvkiadás#gyermekvédelmi törvény#fogyasztóvédelem#bírság#büntetés#nyáry krisztián#fóliázás#könyvesbolt#ma#NER

Címlapról ajánljuk