Belföld

Nyáry Krisztián: Vesszőhiba miatt érvénytelen a Lírára kiszabott 12 millió forintos büntetés

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 8. 15:20

Jogerősen megnyerte a Líra Kiskereskedelmi Kft. azt a pert, amit a könyvkereskedő cég a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított a 12 millió forintos büntetés ügyében.

A Líra az imént megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét: a hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a könyvkereskedőt, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő. A Fővárosi Törvényszék ítélete jogerős. A bíróság hamarosan közleményt ad ki. Én meg örülök.

ezt írta csütörtök délután Facebookon Nyáry Krisztián, a Líra könyvesboltok kreatív igazgatója.

A Fővárosi Törvényszéken csütörtökön 11 órakor kezdődött az a közigazgatási per, amit a Líra Kiskereskedelmi Kft. kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatal ellen a Lírára kiszabott fogyasztóvédelmi bírság miatt. Mint arról az rtl.hu hírt adott, a pert a Líra jogerősen megnyerte.

Budapest Főváros Kormányhivatala tavaly júliusban szabott ki 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot a Lírára. A hivatal a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című ifjúsági képregények forgalmazási körülményeit vizsgálta a Líra könyvesboltjaiban. A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt. A 2021 nyarán elfogadott, úgynevezett gyermekvédelmi törvény jogszabályainak be nem tartása miatt a kormányhivatal rekordnagyságú, 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Lírára és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására.

A Líra könyvesbolthálózat fenntartója azért fordult bírósághoz, mert a cég jogászai szerint a szóban forgó törvényt nem jól fogalmazták meg. A kormányhivatal ugyanis a Kereskedelmi Rendelet 20/A. § (3) bekezdésére hivatkozva marasztalta el a Lírát, mert a hivatal szerint az kötelezést tartalmaz arra, hogy a kiadványokat: „1. a többi terméktől elkülönítve; és 2. zárt csomagolásban kell forgalmazni”.

Csakhogy a rendelet szövege, a szabály megfogalmazása a Magyar Közlönyben megjelent, hiteles formában a következő: 

a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

Tehát az „elkülönítve” szó után nincs vessző, így a szabály jelentése ennyi lehet: 

ha a többi terméktől elkülönítve helyezi ki a terméket a boltos, akkor kizárólag zárt csomagolásban teheti ezt meg. 

Csakhogy így ez a szabály semmit sem ír elő arra az esetre, ha nem elkülönítve helyezik el a homoszexualitást megjelenítő könyvet.

A Líra a bíróságra benyújtott keresetlevele tartalmazta is Lázár Armand Péternek, az ELTE adjunktusának magánszakértői szakvéleményét. Ez egyértelműen megerősítette, hogy „a vessző nélküli változat annyit jelent, hogy ahol/amikor a termékek nem külön vannak tárolva, ott/akkor nem kell őket zárt csomagolással ellátni”.

Nyáry Krisztián az rtl.hu érdeklődésére elmondta, hogy a Fővárosi Törvényszék elfogadta ezt az érvelést, és ennek alapján adott helyet a líra keresetének.

A Líra ügyvédje egy sor érvet felsorakoztatott, de ezek közül ezt az egyet emelte ki a bíróság, és a többivel nem is foglalkozott érdemben. A bíróság igazat adott a Líra Kiskereskedelmi Kft.-nek abban, hogy a jogszabály a vessző elmaradása miatt mást jelent, mint a törvényalkotói szándék

– mondta Nyáry, hozzátéve, hogy a bíróság ezek után már nem is vizsgálta a könyvesbolthálózat keresetének azt a részét, hogy ugyanazért a szabálysértésért a Libri könyvesboltok miért csak 1 millió forintos büntetést kaptak, és a Líra miért 12-szer annyit.

Mi, a könyvszakma képviselői a jogszabály megjelenése óta folyamatosan mondtuk a jogalkotónak, hogy a törvény szövege érthetetlen, nem világos, milyen könyvekre vonatkozik, hogyan kell alkalmazni, ezért a jogszabály összességében nem értelmezhető, nem végrehajtható. Tulajdonképp ugyanezt emelte ki most a bíróság ítélete.

– mondta Nyáry. 

Mivel a mostani bírósági döntés jogerős, a Líra nem fordul európai bírósághoz sem. Ami a hibásan megfoglamazott törvényt illeti, korábban szó volt róla, hogy a kormánynak szándákában áll a szöveget javítani. Nyáry tudomása szerint ez egyelőre nem történt meg, és előkészített törvényjavaslatról sem tud ezzel kapcsolatban.

Azzal kapcsolatban, hogy a Líra által indított perben született ítélet precedens értékű lesz-e, hogy beszüntetik-e a könyvesboltok a polcokon lévő egyes könyvek fóliázását, Nyáry Krisztián annyit mondott: a könyvkereskedő cégek többsége jogkövető magatartást szokott tanúsítani, és hogy a Líra is pont azért fordult bírósághoz, hogy segítséget kapjon a törvény betartásához.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#líra#nyáry krisztián#fővárosi kormányhivatal#büntetés#jogerős ítélet#fővárosi törvényszék#heartstopper#fóliázás

Címlapról ajánljuk