Gazdaság

Pluszmunkát kaptak a hétvégére a könyvkiadók a fóliázós rendelet miatt

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 18:52

Hétfőig kellene nyilatkozniuk a könyvkiadóknak, hogy a kiadványaikat érinti-e a fóliázós kormányrendelet.

Levelet kaptak a könyvkiadók a Líra Zrt.-től, hogy hétfő délután 4-ig a módosított fóliázós kormányrendelet miatt négy kérdésre válaszolva nyilatkozzanak a kiadványaikról – írja a Népszava.

A cikk szerint arra kíváncsiak, hogy

  • „Meghatározó eleme-e a könyvnek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése?
  • Meghatározó eleme-e a könyvnek a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, megjelenítése?
  • A kiadvány kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg, vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan, vagy öncélúan ábrázolja?
  • Gyermekeknek szóló kiadvány?”

Ha az első három kérdés bármelyikére igen a válasz, akkor az adott könyvet nem lehet kitenni a kirakatba. Abban az esetben, ha az első két kérdésre igen a válasz, akkor a könyv nem adható el olyan boltban, aminek 200 méteres körzetében oktatási vagy gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található.

Ha az első és negyedik kérdésre igen a válasz, akkor a könyvet fóliázni kell és elkülönítve tartani.

Minderre azért van szükség mert április 23-án módosította a kormány a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet és ezzel tovább bővíti az LMBTQI termékek kereskedelmi forgalmazásának korlátait. A könyvkiadók feladata lett tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv meghatározó eleme az LMBTQI téma. A rendelet május 8-tól lép életbe.


Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#fóliázás#lmbtqi#líra zrt.#kormányrendelet#levél

Címlapról ajánljuk