Sport

Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia rendezését

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 16:40

Jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisport eseménye.

„A Lengyel Olimpiai Bizottság képviselőivel, a sportminiszterrel, valamint a kormányzattal folytatott megbeszélések után bejelentem, hogy megpályázzuk a 2036-os nyári olimpia rendezését” – mondta az elnök a Zakopanéban tartott sajtótájékoztatóján. Lengyelország a nyáron Krakkóban és a Malopolska régióban az Európa Játékoknak adott otthont, ötkarikás játékokat – sem télit, sem nyárit – viszont még nem rendezett.    

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisport eseménye.

A 2036-os játékok megrendezésére eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de várhatóan India is benyújt majd pályázatot. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

Orbán Viktor pár hónapja azt mondta, aligha maradhat úgy az idők végezetéig, hogy Magyarország nem rendez olimpiát, míg Schmitt Pál júliusban arról beszélt, hogy 2036-ban már nem lenne teher a budapesti rendezés.

A párizsi olimpia magyar éremesélyeiről a Fókusz készített riportot:


Nyitókép: Andrzej Duda – Fotó: Reuters / Kuba Stezycki

#Sport#lengyelország#olimpia#rendezés#2036#Andrzej Duda#bejelentés

Címlapról ajánljuk