Sport

Liu testvérek: A bizalomvesztés és a bizonytalanság miatt döntöttük el, hogy országot váltunk

rtl.hurtl.hu

2022. november 17. 9:01

Először szólaltak meg a gyorskorcsolyázók, amióta országváltásuk híre nyilvánosságot látott. Vállalják a szövetség által felvetett költségek visszafizetését, ha ez a döntés születik.

Mint arról beszámoltunk, országot váltanak az olimpiai bajnok Liu testvérek, és azóta az is kiderült,  Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kínai állampolgárok lesznek.

A Liu fivérek most először nyilatkoztak arról, mi késztette őket az országváltásra. A Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondják,

 egyre bizonytalanabbá vált a helyzetük, miután megtudták, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség nem tartja együtt az edzői stábot.

„A szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára. Fájlaljuk azt is, hogy a szövetség eltitkolta, hogy Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötött, olyat, amely nem tart a következő olimpiáig. Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk” – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor.

Hozzátette: ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor azt ők maguk állják.

Mint arról beszámoltunk, Kósa Lajos, a  Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke azt mondta, a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha a MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra az utolsó hároméves időszakban fordított költségeket. 

Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forintot jelent.

„Mi mindent megtettünk azért, hogy minél sikeresebb legyen a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás, és nem is felejtjük el sohasem ezeket az éveket, mindig jó érzésekkel gondolunk majd vissza erre az időszakra. Éppen emiatt is vállaljuk a szövetség által felvetett költségek visszafizetését, ha ez a döntés születik, ám mert nem kis összegről van szó, időre van szükségünk ahhoz, hogy maradéktalanul meg is tegyük” – mondta Liu Shaolin Sándor.

Hétfőn a Fókusz mutatta be részletesen annak okait, hogy a magyar élsport sorra veszíti el sztárjait a pénz és a megbecsültség hiánya miatt.

 

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon nyert érmeikkel a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 26-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

#Sport#liu shaolin sándor#liu shaoang#gyorskorcsolya

Címlapról ajánljuk