Fókusz

„Nem saját döntés volt, kényszerítettek rá” – sorra veszíti el sztárjait a magyar sport a pénz és a megbecsülés hiánya miatt

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. november 15. 7:49

Nem a Liu fivérek az egyetlenek, akik többé nem magyar színekben indulnak. A világbajnoki ezüstérmes kajakos a legjobb időkben 300 ezer forintot keresett, míg Törökország azt is busásan honorálja, ha kijut az olimpiára. A magyar sísport legnagyobb sztárjának családja kritizálta a szövetség működését, erre két év eltiltás volt a válasz – ma Izrael színeiben sportol. Rapport Richárd sem magyar sakkozó már.

Kínában 800 millió forintot ér egy olimpiai aranyérem, Magyarországon ötvenet. Ráadásul a Liu testvérek, Shaolin Sándor és Shaoang célja, hogy több tízmilliós követőtáborral rendelkező influenszerek legyenek, amire csak a Kínában van esélyük. Ez egyébként több év alatt forintban számolva akár milliárdos üzletet is jelenthet a számukra. De nem ők az egyetlen világsztárok, akiket idén elveszített a magyar sport.

A 26 éves Rapport Richárd, a világ egyik legjobb sakkjátékosa a nyáron jelentette be, hogy mostantól román színekben folytatja a pályafutását. A Fókusz információi szerint azért, mert kevesellte azt a támogatást, amit eddig a Magyar Sakkszövetségtől kapott. 

„Nem saját döntés volt, hanem kényszerítettek rá” – sorra veszíti el sztárjait a magyar sport a pénz és a megbecsülés hiánya miatt
Rapport Richárd. Fotó: RTL Fókusz

 

A karrierje több mint 100 millió forintba került eddig, ezt a családja fizette. Ezzel szemben mindössze néhány millióval segítette őt a szövetség teljes pályafutása alatt. Annyival, amennyit egy átlagos magyar NB1-es labdarúgó 1 hónap alatt megkeres. 

Kritikára két év eltiltás a válasz

A magyar sísport legnagyobb sztárja is hazát váltott. A 24 éves Szőllős Barnabás idén már izraeli színekben lett hatodik a téli olimpián az alpesi sízők összetett számában. Ekkora bravúrra sosem volt még képes magyar síző az ötkarikás játékokon. 

„Ez nem saját döntés volt, hanem kényszerítettek minket rá” – fogalmazott.

Elmondása szerint azért váltott hazát, mert a Magyar Síszövetség teljesen ellehetetlenítette őt és két szintén magyar válogatott síző testvérét. 

Pedig a szövetség költségvetése hirtelen a százszorosára nőtt Miklós Edit sikerei után. Ennek az összegnek az elosztását kritizálta a Szőllős család, ami miatt – legalább is szerintük – kizárták Barnabást és testvéreit a magyar bajnokságból, valamint kétéves eltiltással is sújtották őket.  

„Nem saját döntés volt, hanem kényszerítettek rá” – sorra veszíti el sztárjait a magyar sport a pénz és a megbecsülés hiánya miatt
Szőllős Barnabás 2018-ban váltott országot.. Fotó: RTL Fókusz

 

A síző azt mondja, kettétörte volna a karrierjét a kétéves kihagyás, így kénytelen volt országot váltani. Izraelt azért választotta, mert édesapja annak idején ott volt síedző. 2018-ban lett hivatalosan az ország sportolója. Jöttek is a sikerek sorban, miközben itthon, a magyar síválogatottba egyre több külföldit honosítottak, komoly eredmények nélkül.

Barnabás most is készül a szezonra, kedvenc kiegészítő sportágával erősít, a biciklizéssel. Hetente kétszer-háromszor is túrázik terepen. Ideje legnagyobb részét egyébként Ausztriában, edzéssel tölti – testvéreivel, Noával és Benjáminnal, akik már szintén izraeli válogatott sportolók.

Megkérdeztük a Magyar Síszövetséget is az esetről, írásban azt válaszolták, hogy a sportoló országváltása még az előző vezetőség idején történt, aminek a tevékenységétől elhatárolódnak. És hogy 

szégyenteljesnek tartják az előző elnökség döntését az ügyben, és megkövetik az érintett Szőllős családot.

Orosz invázió a műkorcsolyasportban

Papp Vivien műkorcsolyázót és családját Skype-on értük utol, valahol az olasz hegyek között. A 14 éves lány a magyar műkorcsolyasport legnagyobb tehetsége. Olimpiai éremesélyes, aki éppen országváltásra készül. A sportoló az elmúlt időszakban három nagy nemzetközi versenyt is nyert, amire az elmúlt húsz évben nem volt példa a magyar műkorcsolyasport történetében.

„Nem saját döntés volt, hanem kényszerítettek rá” – sorra veszíti el sztárjait a magyar sport a pénz és a megbecsülés hiánya miatt
Papp Vivien, a magyar műkorcsolyasport legnagyobb tehetsége szintén országváltásra készül. Fotó: RTL Fókusz

 

A problémát náluk is az okozta, hogy úgy érzik, sem anyagi, sem szakmai segítséget nem kaptak a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől.

Eddig sem adtak egy forintot sem. 10 évesek kapnak edzőtáborpénzt, kűrruhapénzt, korcsolyapénzt, mi soha semmit nem kaptunk, egy forintot sem. Pedig ez normális méretekben nem is számolható, milyen költségekkel jár

–  panaszolta Vivien édesanyja.

Ráadásul valóságos orosz invázió történt a magyar műkorcsolyasportban. Már nemcsak a sportág vezetője külföldi, hanem lassan az összes válogatott sportoló is. A Papp család szerint egészen drámai a helyzet, ami miatt több magyar tehetséges műkorcsolyázó is külföldre akar menni.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget is megkereste a Fókusz, de az elküldött kérdésekre sem szóban, sem írásban nem válaszoltak. 

Világbajnoki ezüstérmes Törökországban

Bozsik Gábor világbajnoki ezüstérmes kajakost arról kérdeztük, miért lett 2015-ben magyar válogatottból a török nemzeti csapat tagja.

Amikor én olimpián ötödik lettem Pekingben, akkor kerestem a legjobban, akkor is kb. olyan 300 ezer forintot mindennel együtt. És ahogy az eredményeim romlottak, ez ment lejjebb szépen. Volt olyan, hogy fizetés se volt fél évig, az vicces volt

–  idézte fel a kajakos.

„Nem saját döntés volt, hanem kényszerítettek rá” – sorra veszíti el sztárjait a magyar sport a pénz és a megbecsülés hiánya miatt
Bozsik Gábor kajakos 2015-ben lett  magyar válogatottból a török nemzeti csapat tagja.Fotó: RTL Fókusz

 

Azt mondja, világbajnoki érmesként sem volt világsztár, így nem tudott megélni. A török szövetség kereste meg, hogy váltson hazát – megtette. Ekkor már a harmincas éveinek elején volt. Bár törökül nem tudott, megkapta az állampolgárságot, és készült a riói olimpiára. 

Magyarországon is nagyon jól támogatják ezeket a mesterségesen fenntartott sportokat, amelyek az állam nélkül, valljuk be, egy pillanat alatt szétesnének. De a törökök még nálunk is durvábbak. Törökként azért is kapsz egy kis pénzt, ha kijutottál, ha kiteszed a lábadat az olimpiára. Akkor az átszámítva kb. 10 millió forint volt, és ha ott eredményeket, pontokat is szerzel, netán olimpiai bajnok leszel, az óriási pénz a törököknél

– magyarázta Bozsik.

Végül az olimpiára nem jutott ki, de anyagilag így sem járt rosszul. Egy Európa-bajnoki hatodik helyezés jött neki össze török színekben.

 

 

#Fókusz#Videó#Sport#szőllős barnabás#rtl#papp vivien#liu fivérek#rapport richárd#bozsik gábor#ma

Címlapról ajánljuk