Sport

Óriási összegű életjáradékukat is bukják a Liu testvérek az országváltással

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 15:32

Az ugyanis csak magyar állampolgároknak jár. 

Bár nem nevezték meg, melyik ország színeiben kívánják folytatni pályafutásukat, az már biztos, hogy a Liu testvérek kezdeményezték az országváltást. A 444.hu gyorselemzése már el is játszott azzal a gondolattal, hogy mi történik, amennyiben a testvérek Kínában folytatják:

mivel nincs magyar-kínai kettős állampolgárság, a Liu testvérek elveszítik a magyar állampolgárságukat. Ennek vannak anyagi következményei is: lemondanak az olimpiai érmeik után járó havi életjáradékról.

Ez nem az érmek utáni egyszeri, nagy összegű jutalom (ami aranyérem után például most 50 millió forint), hanem az a havonta utalt járadék, amit a sikeres olimpikonok kapnak 35. születésnapjuk után életük hátralévő részében.

A sporttörvény szerint ugyanis az olimpiai járadék magyar állampolgároknak jár. Ennek összege a bajnokoknál az előző évi bruttó átlagkeresettel megegyező összeg (tavaly 438 800 forint), ezüstnél ennek 70 százaléka, bronznál pedig 50 százaléka. De ennél Liuék esetében jóval nagyobb összegről van szó, mert a járulék minden éremmel halmozódik.

  • A fiatalabb Liu testvérnek, Shaoangnak két olimpiáról két arany- és két bronzérme van. Még csak 24 éves, 11 év múlva lenne jogosult az életjáradékra. Amennyiben most lenne aktuális, az átlagkereset háromszorosát kapná élete végéig. Ez mostani számokkal kalkulálva havi 1,3 millió forint.
  • Testvére, Shaolin Sándor magyar színekben egy aranyat és egy bronzot nyert olimpián. Az ő esetében 657 ezer forint lenne a havi életjáradék a mostani számok alapján – teszi hozzá a lap. 

A 444 azt is írja, hogy Shaoang csak a pekingi olimpiai szerepléséért (egyéni arany 500 méteren, egyéni bronz 1000 méteren, negyedik hely 1500-on, illetve a vegyesváltóval nyert bronz és egy szintén váltóban elért hatodik hely) 139,9 millió forintos jutalmat kapott. Az idősebb Liu Pekingben szintén tagja volt a bronzérmes vegyesváltónak, férfiváltóban, illetve 1500 méteren hatodik lett, ezzel összesen 51,3 millió forintot kapott. Ezeket a helyezéseket magyar állampolgárként Magyarországnak nyerték, természetesen nincs szó arról, hogy utólag vissza kelljen fizetniük.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Sport#liu shaolin sándor#liu shaoang#olimpia#életjáradék#állampolgárság#kína#országváltás

Címlapról ajánljuk