Sport

Itt a téli olimpia újabb doppingbotránya: egy 15 éves orosz korcsolyázóé a főszerep

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 10. 13:50

Ez a sokadik alkalom, hogy teljesítményfokozót találnak egy orosz sportoló vérében.

Szerdán még csak arról szóltak a hírek, hogy nem tartják meg az oroszok által megnyert műkorcsolya-csapatverseny éremátadóját a pekingi téli olimpián. Azóta kiderült, amit sokan sejtettek: doppinghasználat van a háttérben, főszerepben pedig egy 15 éves sportoló és a trimetazidin.

Az AP News szerint egyelőre még nem tudni, hogy az orosz Kamila Valieva tesztje mikor lett pozitív az olimpiai bizottság által is tiltott szerből, de valószínűleg az érmébe kerülhet a mostani ügy.

A trimetazidin ugyanaz a drog, amiért a kínai Szun Jang úszót 2020-ban nyolc évre tiltották el. 

A múltban már annyi doppingvétséget írtak orosz sportolók számlájára, hogy az ország hivatalosan nem országként, csupán az Orosz Olimpiai Bizottság nevében vehet részt a játékokon.

Mivel Valieva fiatalkorú, a doppingellenes szabályzatban külön paragrafusok vonatkoznak rá, és valószínűleg kevésbé súlyosak lesznek az ügy következményei, mintha egy felnőtt sportoló bukott volna le.

A 2022-es olimpa szervezői korábban arra figyelmeztettek: Kínában az állattenyésztők előszeretettel használnak anabolikus szteroidokat, amik a sportolók szervezetébe is bekerülhetnek az elfogyasztott hússal. A trimetazidin viszont nem ilyen.

Ezt a szert az orosz sajtó nevezte meg: a trimetizadin eredetileg egy szívgyógyszer hatóanyaga, ami javítja a sejtanyagcserét, és növeli az állóképességet. Szerdán még arról szóltak a hírek, hogy másféle, rekreációs droggal – ez általában marihuánát szokott jelenteni – bukhatott le Valieva.

A Telex szerint Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója azt mondta az ügyről: „Nem fogok olyan spekulációkat kommentálni, amelyeket az este láttam. Tegnap egy olyan helyzet állt elő, amelynek jogi vonatkozásai voltak, és nem fogok egy jogi ügyet kommentálni egy sajtótájékoztató pódiumáról, mert nem lenne helyénvaló”.

A doppingteszteket nem a NOB, hanem a szervezettől független Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) kezeli. A mostani az idei olimpia második doppingbotránya: hétfőn az iráni síelő, Saveh Shemshaki bukott le anabolikus szteroiddal. 

Nyitókép: Jean Catuffe / Getty Images

#Sport#téli olimpia#orosz#korcsolya#dopping#teszt#érem

Címlapról ajánljuk