Sport

Egykori csapattársai sem értik Liu Shaolin Sándor kizárását

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 20:24

A Fókusz megkereste a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnoki címet szerző két versenyzőt, Knoch Viktort és Burján Csabát, hogy elemezzék a történteket.

Liu Shaolin Sándor már az öklét a magasba emelte, hogy sikerült megnyernie az olimpiai döntőt 1000 méteren, még a testvére is gratulált neki, hogy megszerezte Magyarország első téli, egyéni olimpiai aranyérmét. 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Aztán alig 2 perccel később a videóbírózás után egy lökéses előzésért, valamint a célba érkezés közbeni lökdösődés miatt kizárták Liu Shaolin Sándort, így a kínai Zsen Ce-vej lett az olimpiai bajnok.

Fotó: Iris van den Broek / BSR Agency / Getty Images

A Fókusz megkereste a négy évvel ezelőtti olimpiai bajnoki címet szerző két versenyzőt, Knoch Viktort és Burján Csabát, hogy elemezzék a történteket.

Azt a célba érkezést csak Sanyinak húzzák be mint kizárást, a kínainak meg nem, ezt abszolút nem tartom fairnek. Itt vagy mind a kettőt ki kellett volna zárni, vagy azt kellett volna mondani, van ilyen szabály, hogy shared responsibility, azaz megosztott felelősség, és elengedni azt a szituációt

– mondta Knoch Viktor.

Fotó: Lintao Zhang / Getty Images

A kínai versenyző ugyanannyira húzta vissza a Shaolint a vállánál, és ugye Shaolin el is esett, úgyhogy az 50-50 volt, azt nem is értem, miért húzták be 

– mondta Burján Csaba, aki szerint Liu Shaolin Sándornak az előzés miatt jogosan osztottak ki büntetést. Ezzel azonban Knoch Viktor nem értett egyet.

A Sanyi előzése nálam belefért, igaz, hogy szoros volt, de egy olimpiai döntőben egy férfiversenyben nem tudom, hogy mit vár egy bíró, hogy mi fog történni. Igazából nagy kontakt nem volt, helyet nem veszített vele a kínai, csak Sanyi előzte meg 

– mondta Knoch Viktor.

Abban azonban mindkét versenyző egyetértett, hogy Liu Shaolin Sándor elég erős annyira fejben, hogy gyorsan túllendüljön a csalódáson, hiszen szerdán már az 1500 méteres futamok várnak rá. Emellett még az 500 méteres versenyben is kiváló eséllyel indul, zárásként pedig a férfi váltó vár rá, ami egyébként olimpiai címvédő.

Liu Shaolin Sándor az Instagramon egy képet osztott meg hétfő délután, amihez azt írta, a „nap, amikor majdnem olimpiai bajnok lettem”. A posztban arról ír, mindent beleadott, és hogy semmit sem csinálna másképp, majd sportszerűen gratulált a győztes kínai versenyzőnek, akit a barátjának nevezett.

Nyitókép: Catherine Ivill / Getty Images

#Sport#téli olimpia#liu shaolin sándor#gyorskorcsolya#téli olimpia 2022

Címlapról ajánljuk