Sport

Óvást nyújtott be a magyar csapat Liu Shaolin Sándor kizárása miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 7. 15:23

A férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében Liu Shaolin elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, ezért sárga lapos büntetéssel kizárták ki. A döntést megóvta a magyar csapat.

 

A magyar csapat megóvta a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres döntőjét, amelyben a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort sárga lappal kizárták, azaz a teljes mezőny végére sorolták.

Bánhidi Ákos edző-menedzser az MTI-nek elmondta, az ilyen óvásoknak nagy foganatja nem szokott lenni, de az illetékesek legalább látják, hogy az edzők nemcsak bábuk, hanem cselekvő emberek.

Nem tartjuk igazságosnak a döntést, egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya. Borzasztó és elkeserítő 

– fogalmazott Bánhidi.

Magyar idő szerint negyed háromkor zajlott a pekingi téli olimpia rövidpályás férfi gyorskorcsolya 1000 méteres döntője. A döntőben három kínai korcsolyázón kívül rajthoz állt Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaonang is.

A döntő hajrájában Liu Shaolin és a kínai Zsen Ce-vej küzdött az aranyért. Amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett kölcsönös felelősségnek tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyar versenyzőt látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

Fotó: Kovács Tamás/MTI 

A végeredmény egy magyar érmet így is hozott, két kínai gyorskorcsolyázó mögött Liu Shaonang harmadik lett. Ha az óvás mégis sikeres lenne, akkor Liu Shaonang a negyedik helyre csúszna visszább.

A rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter eredménye:

  1. Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
  2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
  3. Liu Shaoang (Magyarország) 1:35.693

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor és Zsen Ce-vej a célban – Fotó: Kovács Tamás/MTI 

#Sport#téli olimpia 2022#gyorskorcsolya#liu shaolin sándor#óvás#döntő

Címlapról ajánljuk