Külföld

Az Orosz Vöröskereszt is bűnrészes lehet ukrán gyerekek elhurcolásában és átnevelésében

rtl.hurtl.hu

2024. március 12. 8:47

A Nemzetközi Vöröskereszt óvatosan viszonyul a kérdéshez, attól tartanak, hogy az oroszok kizárása után megszakad a kapcsolat Moszkvával.

Az Orosz Vöröskereszt is része a Kreml háborús és propagandagépezetének, emiatt egyre nő a nyomás a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségén (IFRC) – erről a VSquare oknyomozó portál ír.

A VSquare és nemzetközi partnerei már február végén megírták, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kiűzné a Nemzetközi Vöröskeresztet a megszállt ukrán területekről, és a Kremlhez hű Orosz Vöröskereszttel pótolná. Azóta az is kiderült, hogy az Orosz Vöröskereszt olyan szervezettel lépett hivatalos együttműködésre, amely nyugati szankciók hatálya alatt áll a megszállt ukrán területekről elhurcolt gyerekek „átnevelése” miatt, és rendszeresen jelen van olyan „hazafias” katonai táborokban, ahol nyolcéves kortól tanítanak gyerekeket közelharcra és a Kalasnyikov használatára.

Az Orosz Vöröskereszt vezetésének számos tagja nyíltan támogatja az Ukrajna elleni háborút, elnöke, Pavel Szavcsuk pedig egyebek mellett tagja a Putyin által létrehozott Összoroszországi Népfront vezetőségének is. Ez a szervezet birtokolja a „Z” orosz háborús szimbólum kereskedelmi jogait.

Idén januárban az Orosz Vöröskereszt és a megszállt Krím félszigeten működő Artek gyerektábor is a honlapján büszkélkedett azzal, hogy megállapodást kötöttek, amely szerintük „fontos lépés a fiatalok oktatásában való együttműködés megerősítésében”. Az orosz kormány által működtetett Artek nem hétköznapi gyerektábor: széles körben vádolják azzal, hogy a megszállt ukrán területekről deportált gyerekeket tartanak fogva, átnevelésnek vetik alá őket és megakadályozzák, hogy visszatérhessenek családjukhoz. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen az ukrán gyerekek elrablása miatt.

Az Artek együttműködik az orosz védelmi minisztérium által támogatott, szövetségi költségvetésből működő Ifjúsági Hadsereggel (Junarmija), amely a megszállt ukrán területeken propagandatevékenységet folytat iskolás gyerekek körében. A Junarmija programjaiban a gyerekek nyolcéves kortól vesznek részt katonai gyakorlatokon, ahol a fegyverhasználatot is elsajátíthatják.

A nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban minden nyáron Szpecnaz-gyerektábort tartanak, ahol a gyerekek akadálypályákon gyakorlatoznak, Kalasnyikovval lőnek, a késsel való közelharcot tanulják. Ezekben a táborokban az Orosz Vöröskereszt is jelen van, elsősegély-képzéssel. Moszkvában 8-9 éves gyerekeknek tartottak kiképzést orosz veterán katonák részvételével, az erről készült fotókon a gyerekek az Orosz Vöröskereszt tagjaival és Kalasnyikovokkal pózoltak. Sem az Orosz Vöröskereszt, sem a Nemzetközi Vöröskereszt nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mindez összeegyeztethető-e a segélyszervezet alapelveivel.

A fejleményeket aggasztónak nevezték a Nemzetközi Vöröskereszt fontos donorjai, így az amerikai, a svéd és a brit külügy is. Közölték, hogy felvették a kapcsolatot az ügyben a Nemzetközi Vöröskereszttel. Utóbbi ugyanakkor visszafogottan nyilvánul meg az ügyben, eddig annyit közöltek, hogy nemhivatalos felülvizsgálatot folytatnak.

Bár a Nemzetközi Vöröskereszt tavaly már felfüggesztette a Belorusz Vöröskereszt tagságát, az oroszokkal nem ilyen egyszerű a helyzet. Attól tartanak ugyanis, hogy az Orosz Vöröskereszt kizárásával megszakad a Moszkvával való párbeszéd lehetősége, és nem tarthatnak kapcsolatot az Oroszországban fogva tartott hadifoglyokkal.

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#vöröskereszt

Címlapról ajánljuk