Külföld

Az ukrán drón telibetalált egy 1500 kilométerre levő orosz olajfinomítót – videó

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 18:38

Az ukránok drónja történelmi rekordot állított fel, 1500 kilométer távolságot tett meg, mielőtt becsapódott volna az olajfinomítóba.

Egy ukrán nagy hatótávolságú drón csapást mért csütörtökön az oroszországi Baskírföldön lévő, a Gazprom orosz óriásvállalathoz tartozó szalavati kőolajfinomítóra – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Az MTI azt írja, a drón eltalált egy krakkoló – szénhidrogént tartalmazó anyagot hevítéssel átalakító – egységet. Az SZBU drónja történelmi rekordot állított fel, mivel 1500 kilométer távolságot tett meg.


A Gazprom Nyeftyehim Szalavat Oroszország egyik legnagyobb olajfinomító és petrolkémiai termelőkomplexuma. Benzin, gázolaj és egyéb kőolajtermékek gyártására specializálódott.

Az SZBU-nál arról is beszámoltak, hogy drónjaik eltaláltak két olajátrakodó telepet az oroszországi Krasznodari területen, az Anapa melletti Jurovka faluban. Ezek az olajraktárak olyan átrakodó létesítmények, amelyekből a Krím félszigeten lévő orosz csapatokat látják el üzemanyaggal. Az orosz média csütörtökre virradó éjjel történt dróntámadásról számolt be Jurovka községben, és arról is írt, hogy az oroszországi Belgorod városában robbanások történtek, és nagy kiterjedésű tüzek keletkeztek.


Az ukrán hírportál szerint az ukrán szakszolgálatok az esetek zömében hivatalosan nem kommentálják az orosz hadiipari komplexum és a védelmi ipart tápláló oroszországi létesítmények elleni dróntámadásokat, ugyanakkor az SZBU és a katonai hírszerzés többször is hangsúlyozta, hogy ezek legitim célpontok, mivel Ukrajna az ellene tíz éve megindított háborúban erőfölénnyel rendelkező agresszor országgal áll szemben.

Nyitókép: Egy szmolenszki olajraktár elleni támadás. Fotó: Reuters

#Külföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#drón#olajfinomító#szbu

Címlapról ajánljuk