Külföld

Egymásnak feszült Szijjártó Péter és az olasz külügyminiszter Ilaria Salis miatt

rtl.hurtl.hu

2024. március 1. 16:58

Szijjártó Péter azzal vádolta meg az olasz kormányt, hogy be akarnak avatkozni a magyar igazságszolgáltatás munkájába a Magyarországon bebörtönzött antifasiszta tanárnő ügyében, aki a tavalyi kitörésnapi támadások egyik vádlottja.

Magasfeszültség: ez jellemezte az Euractive szerint a hangulatot Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és olasz kollégája, Antonio Tajani találkozója után. Szijjártó azzal vádolta az olasz kormányt, hogy hogy be akarnak avatkozni a magyar igazságszolgáltatás munkájába a Magyarországon bebörtönzött antifasiszta tanárnő ügyében, aki a tavalyi kitörésnapi támadások egyik vádlottja.

Ilaria Salis 39 éves tanárnőt azzal vádolják, hogy tavaly februárban Budapest több pontján összevertek olyan embereket, akikről feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Ilaria Salist összebilincselt végtagokkal, vezetőláncon vitték be a tárgyalóterembe, ez diplomáciai szinten is nagy port kavart.

Most Szijjártó arról beszélt: „Sokkolóak az olaszok reakciói. (…) Ezt a hölgyet úgy állítják be Olaszországban, mint valami áldozatot, egy mártírt.” Hozzátette: „Meglepő, hogy Olaszország megpróbál beavatkozni egy magyar bírósági tárgyalásba. Ez a hölgy azzal a szándékkal jött Magyarországra, hogy megtámadjon ártatlan embereket az utcán egy radikális baloldali szervezet részeként.”

Arról is beszélt: „Ezek az embereket majdnem megölték. (…) Egy szélsőbaloldali csoport se tekintsen úgy Magyarországra, mint valami bokszringre, ahová eljöhetnek halálra verni másokat. (…) Őszintén remélem, hogy ez a hölgy megkapja Magyarországon a büntetést, amit érdemel”.

Az olaszok szerint Szijjártó félrebeszélt

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hamarosan erre reagálva közölte, hogy Róma nem avatkozik bele semmilyen tárgyalásba, az egyetlen érdeke a fogva tartottak jogainak védelme.

Meloni azt nyilatkozta: „Ezt Salisért, és az összes olasz bebörtönzöttért megtesszük szerte a világon. Az EU-ban a fogvatartás szabályait tiszteletben kell tartani”. Tajani azt tette hozzá, hogy ők csak azt akarják biztosítani, hogy biztonságban lehessen Salis, amennyiben engedélyt kap a házi őrizetre. Korábban Roberto Salis, a fogvatartott édesapja is azt nyilatkozta, hogy elképesztően veszélyes lenne lánya számára a házi őrizet.

Ő azt is elmondta, hogy nem az olasz, hanem a magyar kormány avatkozik bele a magyarországi igazságszolgáltatásba, és politikai alapon ítélné el lányát, hogy példát statuáljon. Szerinte 

ez egy látványos példa arra, hogy az Orbán-kormány közvetlenül irányítja a magyar igazságszolgáltatást, ami ellenkezik az európai értékekkel.

Szijjártó beavatkozási kísérlettel vádolja az olaszokat a Magyarországon bebörtönzött antifasiszta ügyében
Kép: Antonio Tajani egy februári eseményen. Fotó: Massimo Di Vita/Archivio Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio via Getty Image

Tüntetnek is a tanárnőért

Szerda este Ilaria Salis szabadon bocsátásáért tartottak fáklyás felvonulást Milánó központjában, számoltunk be korábban. Mintegy 100 tüntető gyűlt össze a Milánói Egyetem bejárata előtt, jelszavakat skandáltak a több mint egy éve bebörtönzött milánói tanárnő szabadon bocsátása mellett. A tüntetésen részt vett Ilaria Salis édesapja is. Reményét fejezte ki, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya nyomást gyakorol Magyarországra lánya szabadon engedése ügyében.

Ilaria Salis korábbi védője, Sánta Szabolcs Miklós a Reggeliben arról beszélt, hogy semmi nem indokolta, hogy az 55-60 kilós tanárnőt kéz- és lábbilincsben szállítsák az előkészítő ülésre:

A német és magyar hatóságok még mindig köröznek kilenc gyanúsítottat, akikről azt feltételezik, hogy tavaly a kitörés napján Budapesten szélsőjobboldali, vagy annak vélt embereket támadtak meg. A német médiában több feltételezett elkövető szülei nyilatkoztak és arról beszéltek: gyerekeik hajlandók lennének feladni magukat, de azzal a feltétellel, hogy nem adják át őket Magyarországnak, hanem Németországban vonják őket felelősségre.


Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#szijjártó péter#giorgia meloni#olasz#kormány#antifasiszta#tanárnő#börtön#fogvatartás

Címlapról ajánljuk