Baleset-bűnügy

Olasz antifa aktivista édesapja: A lányom veszélyben van, amíg Magyarországon tartják fogva

rtl.hurtl.hu

2024. február 18. 16:41

Roberto Salis, a Magyarországon fogvatartott olasz antifa aktivista édesapja arról is beszélt: túl veszélyes lenne, ha lánya Magyarországon kerülne házi őrizetbe.

Megszólalt a Guardiannek a Magyarországon fogvatartott olasz antifasiszta aktivista, I. S. édesapja, Roberto Salis is. Ő úgy tudja: szélsőjobboldali militánsok Telegram-csatornákon arról beszélnek, hogy kerekesszékbe akarják juttatni a lányát. Éppen ezért szerint lánya veszélyben van, amíg Magyarországon tartják fogva, és ez a veszély megmaradna, ha itt kerülne házi őrizetbe.

A 39 éves I. S. jelenleg előzetes letartóztatását tölti. Azzal vádolja az ügyészség, hogy az egyik főszervezője volt a tavalyi kitörés napján történt támadásoknak, amikor külföldi antifasiszta aktivisták viperával, gázspray-vel estek szélsőjobboldalinak gondolt járókelőknek. Összesen öt támadásban kilenc áldozatuk volt, akik közül négyen súlyosan megsérültek.

I. S. korábban arról számolt be, hogy cellájában bogarak és patkányok is voltak, napokig nem engedték mosakodni, és nem kapott orvosi ellátást sem. Édesapja most azt közölte:

2023. szeptember 7-én, azaz hét hónappal a letartóztatása után tudtunk röviden beszélni a lányommal. Akkor ő nem mondott semmit arról, milyen körülmények között tartják fogva. (...) Amikor olvastam az ügyvédnek írt levelét, tudtam, hogy tennem kell valamit.

A lap úgy tudja, hogy az olasz kormány megpróbálja elérni, hogy a gyanúsított házi őrizetbe kerüljön át, családja viszont ezt nem tartaná ideálisnak: „[Ez] túl veszélyes a lányunkra nézve.Továbbra is követelni fogjuk, hogy a lányunk Olaszországban tölthesse le büntetését, amennyiben kiderül, hogy valóban bűnös”.

Az édesapa szerint abszurd, hogy lányát akár 24 év börtönre is ítélhetik.

Korábban mi is beszámolhattunk arról, hogy egy olasz tanárnő szervezhette meg az antifasiszta támadásokat Budapesten. Az ügyből komoly diplomáciai feszültség lett: Giorgia Meloni személyesen hívta fel Orbán Viktort a vádlott ügyében. Közben az olasz igazságügyet azzal vádolják az ellenzéki pártok, hogy nem tesz eleget a nő érdekében. Kovács Ádám Zoltán római nagykövet rágalomnak nevezte a rossz körülmények között való fogvatartásról szóló híreket. Az olasz kormány később úgy döntött, nem avatkozik bele az ügybe, olasz antifasiszta tüntetők pedig egy megmozdulás során még a velencei magyar főkonzulátusra is bejutottak.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#antifasiszta#antifa#aktivista#olasz#olaszország#támadás#ügyészség#édesapa#bíróság#veszély#börtön#házi őrizet#fogvatartás

Címlapról ajánljuk