Gazdaság

Kisbéren nagy kínai kábelgyár lesz, jelentette be Szijjártó

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 15:05

A nyolcmilliárdos beruházáshoz a magyar állam 15 százalékos támogatást ad.

Pekingi látogatásán jelentette be Szijjártó Péter, hogy a kínai Fiberhome cég Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani. Az MTI idézi a külügyminisztert, aki szerint a nyolcmilliárdos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremt. A beruházáshoz az állam 15 százalékos pénzügyi támogatást ad.

A Fiberhome új gyára a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren lesz. „Amennyiben az optikai kábelek iránti igény tovább nő, és ha a gyártókapacitás további bővítésére lesz szükség, akkor már jelezte a vállalat, hogy további magyarországi beruházásokat fog végrehajtani” – mondta Szijjártó.

A beruházó technológiai fejlettségi színvonalát a külügyminiszter azzal érzékeltette, hogy a vállalat mintegy négyezer szabadalommal rendelkezik. Hozzátette, hogy az optikai kábelek iránti kereslet folyamatosan nő, ilyen infrastruktúrán zajlik a kommunikációs forgalom jelentős része, és a kommunikációs igény egyre nagyobb.

A külügyminiszter szerint jó hír, hogy a kínai vállalatok „továbbra is az első számú közép-európai beruházási célpontjukként tekintenek Magyarországra”.

Tiltott szubvenció

Mint kedden megírtuk, az Európai Bizottság kedden előre be nem jelentett versenypolitikai ellenőrzéseket végzett egy biztonsági berendezések gyártásával és értékesítésével foglalkozó kínai vállalat hollandiai és lengyelországi telephelyein. A bizottság szerint vannak arra utaló jelek, hogy az ellenőrzött vállalat a külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében olyan szubvenciókban részesülhetett, amelyek torzíthatják a belső piacot.

Nyitókép: Facebook / Szijjártó Péter

#Gazdaság#szijjártó péter#kína#beruházás#kisbér#gyár

Címlapról ajánljuk