Külföld

Zelenszkij aláírta, lehet orvosi célra használni kannabiszt

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 19:22

Az orvosi kannabiszt a rákbetegségben és a háborúból eredő poszttraumás stressz zavarokban szenvedők kiegészítő kezeléséhez fogják használni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán parlament honlapja.

Az MTI szerint az érintett növények gyógyászati, ipari és tudományos tevékenységet szolgáló forgalmazásának szabályozásáról szóló törvényt elsősorban annak érdekében hozták, hogy lehetőséget adjon a betegek – különösen a rákbetegségben és a háborúból eredő poszttraumás stressz zavarokban szenvedők – kiegészítő kezeléséhez. A jogszabály külön engedélyekhez köti a kannabisz termesztését és értékesítését, továbbá a termelőknek hozzáférést kell biztosítaniuk a rendőrség számára, hogy folyamatos videómegfigyelést folytathasson a termelés helyszínén.

A kannabisz egyéb célú értékesítését, illetve szállítását továbbra is tiltják az országban.

Az egészségügyi minisztériumnak – amely támogatta a törvény elfogadását – listát kell készítenie azokról a betegségekről és állapotokról, amelyek esetén orvosilag javallott a kannabisz alkalmazása.

A törvény a hivatalos közlönyben történő kihirdetése után hat hónappal lép hatályba.

A parlament első olvasatban 2023. július 13-án, második, azaz végleges olvasatban pedig december 21-én fogadta el az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot.

Nyitókép: MTI/EPA/Tim Ireland

#Külföld#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#kannabisz#orvosi kannabisz#törvény#aláírás

Címlapról ajánljuk