EUEurópa

Véglegesen is jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását az EU

rtl.hurtl.hu

2024. május 14. 15:41

A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában kapja meg Ukrajna a következő négy évben.

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit – közölte az MTI tudósítása szerint az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet, amely 

összesen 50 milliárd eurós támogatást tesz lehetővé Ukrajna számára a 2024 és 2027 közötti időszakban. 

A terv rögzíti az ukrán kormánynak az ország helyreállításával, újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos szándékait, valamint azokat a reformokat, amelyeket az ország uniós csatlakozási folyamatának részeként a következő négy évben tervez végrehajtani.

A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsáthatja rendelkezésre az EU, hogy segítse Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját. „A tervnek köszönhetően Ukrajna teljesíti az úgynevezett Ukrajna-eszközből nyújtható támogatás előfeltételét, ezzel megkezdődhetnek a rendszeres kifizetések” – fogalmaztak.

Az Ukrajnának folyósítani tervezett kifizetéseket az EU az elfogadott reformok végrehajtásától, valamint a megvalósuló beruházásoktól függően folyósítja. Megjegyezték, a tervezett reformok és beruházások jelentős lehetősséggel rendelkeznek a gazdasági növekedés fokozása, a makrogazdasági stabilitás fenntartása, a költségvetési helyzet javítása és Ukrajna további uniós integrációjának támogatása szempontjából.

Az Ukrajna-terv keretében nyújtott pénzügyi támogatás emellett azzal a feltétellel áll rendelkezésre, hogy 

Ukrajna továbbra is fenntartja és tiszteletben tartja a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását. 

A pénzügyi támogatás függ továbbá a jogállamiság megerősítésétől, az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartásától, a közigazgatási reform megerősítésétől, valamint a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemtől.

A keddi határozat lehetővé teszi az Európai Bizottság számára, hogy akár 1,89 milliárd euró összegű előfinanszírozást folyósítson Ukrajna számára mindaddig, amíg meg nem kezdődnek az Ukrajna-terv szerinti reform- és beruházási mutatók végrehajtásához kapcsolódó rendszeres kifizetések.

Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő korábban arról beszélt az rtl.hu-nak, Európának elemi érdeke, hogy ne hagyja nyerni az oroszokat.

Nyitókép: Szerhij Dolzsenko/MTI/EPA

#Európa#ukrajna#támogatás#európai unió

Címlapról ajánljuk