Külföld

Videót tett közzé az észak-koreai rezsim, ahogy két tinédzsert ítélnek 12 év kényszermunkára dél-koreai sorozatok nézéséért

rtl.hurtl.hu

2024. január 18. 17:21

Most publikálta a BBC Korea azt a 2022-es felvételt, amin két 16 éves fiút 12 év kényszermunkára ítélnek több száz diáktársuk előtt egy kültéri stadionban, mert k-drámákat, azaz dél-koreai sorozatokat néztek.

Az ilyen típusú felvételek igazi ritkaságnak számítanak, ugyanis nagyon gondosan ügyelnek rá, hogy se videók, se képek, se bármilyen más bizonyíték ne kerüljön ki az ország mindennapi életéről. Ez esetben azonban a propagandaként terjesztett videó figyelmeztetésként szolgál a többi lakos számára is, számolt be a BBC.

A videóban (itt lehet megnézni) egy narrátor mondja fel a propagandaszöveget, miszerint a „rothadt bábállam” kultúrája már a tinédzserekre is átterjedt, és ezek a 16 éves fiúk tönkretették a saját jövőjüket. Emellett a két fiú nevét és címét is megosztották. Korábban a szabályszegő kiskorúakat legfeljebb öt évre küldtek ifjúsági munkatáborokba, azonban az utóbbi időszak eseményei miatt szigorítottak a büntetéseken.

Észak-Koreában szigorúan tilos a főellenségnek kikiáltott déli ország szórakoztatóipari termékeinek fogyasztása. Azonban a fiúk szerencsésnek mondhatják magukat, 2020-ban ugyanis nagykorúak esetén még halállal büntették a dél-koreai termékek fogyasztását és terjesztését. Egy észak-koreai szökevény megosztotta a BBC-vel, hogy végig kellett néznie, ahogy egy 22 éves fiatalt agyonlőttek, mert k-popot hallgatott és déli filmeket mutatott barátjának. A phenjani rezsim fontosnak tartja, hogy a lakosok minél kevesebbet lássanak a déli életből és színvonalból, ezzel elkerülve a Kim-dinasztiába vetett feltétlen odaadás megingását.

Korábban a két részre szakadt ország egyesítését célzó programok alatt a pénzügyi támogatáson kívül rengeteg kulturális termék is bejutott az országba, azonban amikor 2010-ben a segélyezés abbamaradt, az északi rezsim szigorított, és már csak Kínán keresztül tudták a leglelkesebb rajongók beszerezni a dél-koreai és amerikai kultúra termékeit.

A korábban említett észak-koreai disszidens azt is megosztotta, hogy az amerikai termékek fogyasztása nem jár halállal, a hatóságok lefizetésével meg lehet úszni a büntetést.

Arra, hogy miért olyan csábító a dél-koreai drámák nézése, azt mondta:

Az észak-koreaiak számára a koreai drámák a »drogok«, amik segítenek elfeledni a nehéz valóságot. Észak-Koreában azt tanuljuk, hogy a dél-koreaiak sokkal rosszabbul élnek, mint mi, de amikor a sorozatokat nézzük, egy teljesen más világ tárul a szemünk elé. Ettől pedig tartanak az észak-koreai hatóságok.

Nyitókép: Getty Images /  Mark Edward Harris

#Külföld#dél-korea#észak-korea#koreai sorozat#diktatúra#kényszermunka#büntetés#phenjan#konfliktus

Címlapról ajánljuk