Külföld

Észak-Koreából eddig diplomaták, tavaly már katonák szöktek át nagyobb számban

rtl.hurtl.hu

2024. január 17. 9:25

A külvilágtól elzárkózó diktatúrát elhagyó diplomaták és kereskedelmi tisztviselők száma folyamatosan nőtt, tavaly azonban a katonák megelőzték őket.

Tavaly mintegy 190-re emelkedett a Dél-Koreába átszökő észak-koreaiak száma, ami csaknem háromszorosa a korábbi évek adatainak – osztotta meg a szöuli országegyesítési minisztérium, amiről a magyar állami hírügynökség számolt be. 

Észak-Koreából eddig több, mint 34 ezren szöktek át sikeresen és telepedtek le a délieknél, mivel nem tudták már elviselni a krónikus élelmiszerhiányt és politikai nyomást az északi oldalon. A szöuli tárca szerint 2009-ben jutottak át a legtöbben, összesen 2914-en a határon, míg a legalacsonyabb számokat 2021-ben jegyezték fel, mindössze 63 sikeres átkeléssel, ami a koronavírus miatt megerősített határoknak tudható be. 2022-ben 67 észak-koreai szökevényt regisztráltak, akiknek a többsége diplomata vagy kereskedelmi tisztviselő volt.

Emellett a szöuli külügyminisztérium szerdán azt is bejelentette, hogy Phenjan nukleáris programjával összefüggésben egy újabb személyt, három jogi személyt és tizenegy hajót is szankciós listára helyeztek. A tárca közlése alapján energiahordozók illegális tengeri csempészetében vettek részt az érintettek.

A két ország kapcsolata az utóbbi mélypontra került. Legutóbb Kim Dzsongun észak-koreai diktátor az ország főellenségévé tette meg Dél-Koreát az alkotmányban, amit teljesen el kell foglalni egy fegyveres konfliktus esetén, erről mi is beszámoltunk

Nyitókép: Getty Images / Szögesdrótra kötött szalagok közel a demilitarizált zónához Dél-Koreában, Cho SeongJoon fotója

#Külföld#észak-korea#dél-korea#konfliktus#amerika#japán#nukleáris fenyegetés#hadgyakorlat#szökevény

Címlapról ajánljuk