Külföld

Dél-Korea betiltotta a kutyahúsárusítást

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 6:24

A törvénysértők három évig tartó börtönbüntetésre, és milliós pénzbüntetésre számíthatnak. 

A dél-koreai parlament elfogadta kedden a kutyahústenyésztést és kutyahúsárusítást betiltó törvényjavaslatot, amivel gyakorlatilag véget vet a kutyahúsevésnek a távol-keleti országban. A jogszabályt 208 igenszavazattal, és nulla ellenszavazattal fogadta el a dél-koreai parlament.

A törvény három év múlva lép életben, és kompenzációt ad a kutyahústenyésztésből élő farmereknek, valamint az éttermeknek. A dél-koreai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint nagyjából 1150 farmon tenyésztenek kutyákat a húsukért, és 1600 étteremben lehet kapni kutyahúst.

A törvénysértők akár három évig tartó börtönbüntetést, és majdnem nyolcmillió forintnak megfelelő pénzbüntetést is kaphatnak. A jogszabály nem tiltja és bünteti a kutyahús fogyasztását, de a szövegben leírták, hogy a törvény egyik célja a kutyahúsevés eltüntetése.

A Gallup tavalyi felmérése szerint a dél-koreaiak csaknem kétharmada ellenzi a kutyahúsevést. Míg 2015-ben 27 százalékuk, tavaly már csak 8 százalékuk mondta azt, hogy ettek kutyahúst az elmúlt évben. A hanyatló népszerűség és az állatjogi aktivisták tiltakozása ellenére a korábbi próbálkozások a kutyahús betiltására nem jártak sikerrel az iparág tiltakozása miatt.

Nyitókép: Kutyák egy dél-koreai mészárszéken, 2005-ben. Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images

#Külföld#dél-korea#kutyahús#kutya#tiltás#törvény

Címlapról ajánljuk